Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев!“ Със

...
Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев!“ Със
Коментари Харесай

Кой уби Ботев? Мрежата като Околчица заради филма на Максим ...

„ Вече е ясно кой умъртви Ботев - Максим Генчев! “ Със сигурност това е най-популярната имитация в обществените медии от неделя вечер насам. Написа я журналистката Веселина Седларска след тв премиерата на кино лентата „ Ботев “ на режисьора Максим Генчев по БНТ1 на 2 януари. Мрежите безусловно прегряха от мнения за лентата, отдадена на Христо Ботев и най-много на последните му дни, приключили със гибелта на Околчица. 

За първи път още в навечерието на днешния рожден ден на един от националните ни герои той стана тематика №1 и в обществените мрежи. Извън протоколните венци, цветя и речи. При това борбата за Ботев в нета върви с небивала гняв, въпреки и с очебийно превъзходство на тези, които са уверени, че войводата стихотворец се обръща в гроба поради лентата на Максим Генчев.

Куриозното е, че кинопремиерата на „ Ботев “ беше през март предходната година и мина много безшумно отвън известието, че е била почетена от президента Румен Радев. Но Българска национална телевизия обра цялата сила на творбата, колкото и е противоречиво да назовем по този начин кино лентата.



Огънят против Максим Генчев не е от през вчерашния ден, а от кино лентата му за другата национална икона - Васил Левски. Волните тълкувания на режисьора, включването на любовна история и жена в Ботевата чета получиха лавина от рецензии. Но сходни художествени измислици са част от киното и надалеч не са патент на Генчев, а остарял прийом на всяка от великите школи в киното. Историческите обстоятелства към похода на четата също не са безспорни, изключително последните му часове във Врачанския балкан. Предателство, ликвидиране от собствен, кавга за пари - какво ли не се изписа и изговори през годините за гибелта на героя. Макар разказите на оживелите четници да не загатват нещо сходно.

Притеснително е друго - ниското качество от професионална позиция, която означиха известни специалисти във великото изкуство, а и елементарни киномани. Операторско майсторство, актьорска игра, да не приказваме за екшъна в борбите - всички те изглеждаха на моменти 

като направени от читалището в някое село до Околчица. 

И евентуално е тъкмо по този начин. Не отива на воин като Ботев сходно качество, изключително на  фона на блестящите образци в българското кино. На икона отива скъпа, огромна, блестяща, в случай че желаете, помпозна продукция. Като „ Хан Аспарух “, която беше сполучливо продадена даже в чужбина, като сериала „ Капитан Петко Войвода “, който надали е бил пропуснат от някой българин.

Друг противоречив миг е финансирането на кино лентата за Ботев, който по неофициални информации е непретенциозен, само че над 50 % обезпечен от Българска национална телевизия. Още 15 000 лв. идват от Министерството на културата. Останалите пари са събрани след самодейност на кмета на Калофер Румен Стоянов, като възлизат на 132 000 лв.. Самият градоначалник играе ролята на Перо Македонеца. Мнозина кинаджии се учудиха по какъв начин лентата е предходна през цедката на художествените препоръки към Българска национална телевизия, които имат по принцип високи критерии за финансиране, а мераклиите за пари са десетки.

Естествено, филмът за националната реликва беше преплетен през призмата на политиката през днешния ден. Режисьорът Максим Генчев, който беше и народен представител на " Изправи се БГ! Мутри вън! " след изборите на 4 април 2021 година, обвини за офанзивата против кино лентата „ жълтопаветниците “, палени от известен уебсайт за просвета. 

И се похвали с рейтинг от 1 милион души в неделя вечер 

Всъщност това надали е толкоз правилно, защото по публични измервания на аудиторията на Българска национална телевизия (15 до 64 година )тогава е била малко над 12 %, или 132 000 души против двоен по-голям дял за Нова тв и бТВ.

Политическите пристрастености разпали и неповторимата дарба на Максим Генчев да печели планове в Българска национална телевизия, като към този момент е обезпечено финансирането на кино лентата му за Иван Александър. Цитирано беше изявление на режисьора, че роля там има Дарина - дъщерята на президента Румен Радев. Жълти медии даже изкараха какъв ще бъде хонорарът на фамозната дъщеря.

Защитниците на Българска национална телевизия обаче са безапелационни, че държавната телевизия е свършила още веднъж работата си - да бъде социална. Факт е, че още веднъж беше провокиран интерес към мъчителна тематика - по какъв начин България уважава героите си. Ако един филм, било то и под междинното равнище, е приключил своята работа, значи е имало смисъл от него.

Чисто комерсиално видяно, сътрудниците от Българска национална телевизия направиха изключителни три седмици. Първо, убиха конкуренцията със студиото на финала от Световното състезание по футбол, в което блеснаха Димитър Бербатов и Илия Груев. После отнесоха по рейтинг частните малките екрани и с новогодишната стратегия, употребявайки носталгичните нотки в аудиторията. И най-после съумяха да вдигнат с един на ниска цена филм повече звук от скъпите формати и сериали на частните национални малките екрани. Друг е въпросът докога българинът ще бъде пален от второкачествени филми и стратегии със соцнотки.

 

Известни наследници и кмет с функции в лентата 

Филмът на Максим Генчев споделя за събитията от 1876 година, когато Христо Ботев повежда двеста млади революционери, с цел да оказват помощ на въстаналите българи. В неговата роля е незнайният артист от Бургаския спектакъл Деян Жеков. Доста по-нашумялата врачанка Неда Спасова е в облика на обичаната му Венета. Никола Обретенов е изигран от сина на Максим Генчев - Матей. Боян Фърцов е революционерът Георги Апостолов, а дъщерята на Димитър Ковачев - Фънки - Карла, е Маджарката, обичана на Апостолов. Тя убива турчина, прострелял Ботев, в чиято роля е известният режисьор и артист Ники Илиев.

Кметът на Калофер Румен Стоянов е в ролята на Петър Симеонов - Перо Македонеца. Веселин Плачков, който изигра Васил Левски в “Дякон Левски ” - също филм на Максим Генчев, този път е Георги Бенковски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР