Вече е окончателно ясно - търговците в България ще трябва

...
Вече е окончателно ясно - търговците в България ще трябва
Коментари Харесай

Окончателно - търговците ще трябва да вадят пари и да сменят касови апарати

Вече е дефинитивно ясно - търговците в България ще би трябвало да отделят средства за нови касови апарати. Причината - признати на второ четене в пленарна зала в Народното събрание промени в Закона за митниците.

Търговските обекти в България би трябвало да подменят всички касови апаратидо 31 декември тази година поради пробиви в софтуера, който регистрира продажбите. Въпреки настоящата от години онлайн връзка в действително време сред касовите апарати и системата на Националната организация за приходите, се оказва, че сред 30% и 70% от оборотите въобще не се регистрират и не стигат до данъчната организация.

Колко ще коства това на бизнесът - няма твърдо мнение. На равнище " парламентарна комисия ", ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова пресметна, че приблизително един касов уред коства 300 лв., в България има към 400 000 касови апарата, значи общата сума за подмяната ще е 120 млн. лв.. Сега, обаче, при дебата в пленарна зала, не се ангажира със сметки.

" В Закона за митниците не става въпрос за касови апарати, а за програмен продукт за ръководство на продажбите ", сподели Стоянова по време на дебатите по второто четене на Закона за митниците. Тя оспори и цитираните от депутатите от Българска социалистическа партия данни с какъв брой ще бъде претрупан дребният и междинен бизнес.

" Цифрите, които се хвърлят от опозицията, имат за цел да излязат като заглавия във вестници и да заблудят хората. Има европейски страни, които вкарват тези новаторски технологии за надзор, само че в случай че ние създадем тази крачка, вие ще опищите орталъка ", репликира още Менда Стоянова към Българска социалистическа партия. " Вие преследвате две цели – едната цел е популизма – дребния и междинния бизнес, чиито бранител сте вие, а вижте неприятните ГЕРБ какво вършат. Втората цел може би някъде ви боли за укритите обороти ", добави Стоянова.

" С измененията в Закона за митниците български бизнесмени ще бъдат рекетирани от ГЕРБ. Трябва да има спор по тази тематика. ГЕРБ дават обещание едни неща на изборите, а когато дойдат на власт вършат тъкмо противоположното. Сега е моментът да се знае, че ГЕРБ ще вземат 200 млн. лева от българските жители ", съобщи от своя страна зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР