Вече е факт книгата за стогодишната история на Локомотивното депо

...
Вече е факт книгата за стогодишната история на Локомотивното депо
Коментари Харесай

Излезе книгата за историята на Локомотивно депо - Мездра: „Сърцето на железницата“ /снимки/

Вече е реалност книгата за стогодишната история на Локомотивното хранилище в Мездра (Мездра, 2022 година, „ ЛГ График “ - Враца). Тя е формирана и издадена по самодейност на някогашния ватман и синдикален деятел, колоритният, саморасъл стихотворец Димитър Стойнов. Книгата излиза съвсем 10 години след отбелязването на юбилея през 2013 година Изданието съдържа доста забавен отчет на дългогодишния шеф на депото инж. Любомир Драганов. Негови съавтори са Димитър Стойнов и Боно Стефанов - някогашни машинисти, през днешния ден пенсионери. Има две изявленията с инж. Драганов и Стойнов. 
Както се отбелязва в книгата, Локомотивното хранилище играе особена, значима роля за развиването на гр. Мездра и общината, за разрастването и усъвършенстването на цялата железопътна мрежа в Северозапада, както и в страната. Намерени са доста забавни обстоятелства от годините на основаване и развиване на Локомотивното хранилище, на хората, работили там, на експерти и ръководители, на стотиците железничарски фамилии. 
Вълнуващи са редовете, пресъздаващи живота на депото, тъй като то е обвързвано директно с живота на чиновниците, на техните фамилии, които също са част от ориста на железничаря. Отбелязва се изключителната дисциплинираност, отговорността и тежкия труд по ремонта и поддържането на локомотивите и вагоните. Исторически прелом е прекосяването от парна на дизелова и електрическа двигателна сила, което трансформира философията, наличието и спецификата на всички действия, на знанията и опита на работещите там. 
Локомотивното хранилище е неразделна част от историята на самия град, тъй като като се изключи че дава занаят, то отваря нова страница в живота на хората в този район. Повишава се културният статус, трансформира се професионалната ориентировка на хората, уголемяват се контактите с цялата страна и света. На пръв взор оповестените материали са свързани с новостите, които навлизат в железницата, само че те са неизменима част от ориста на хората, те трансформират визията и отношението към събитията и цялата реалност. 
Книгата не е предопределена единствено са експертите, тя е книжовен факт, който се отнася за всеки четец. Затова е и благодарността на създателите към всички, които пресъздават миговете от тази трудова и професионална история на локомотивното хранилище. 
Който не е бил във влака, в машините и задимените халета, може да усети и поезията на този тежък и извънредно виновен труд. А това създателите пресъздават с доста обич, човечност и професионализъм. 
Книгата ще бъде показана публично на среща с ветераните на депото, само че тя е неизменима част от настоящия и предстоящ културен живот на града и района, както и на съставните депа в Бойчиновци, Видин, Червен бряг. 

Нека пожелаем „ На добър път! “ на това прелестно издание, здраве и дълъг живот на неговите основатели! 

Георги Апостолов, 
редактор на книгата
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР