Вече близо два месеца учители и ученици приготвят топъл обяд

...
Вече близо два месеца учители и ученици приготвят топъл обяд
Коментари Харесай

Храна с кауза в Смолян – за медиците на първа линия

Вече близо два месеца учители и възпитаници подготвят топъл обяд за медиците на първа линия в регионалната болница на Смолян, а родопчани от цялата област подаряват средства и артикули за положителната идея.
Ученици от Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство „ Никола Вапцаров “ всекидневно подготвят апетитен и засищащ обяд за медиците на първа линия в битката с Ковид-19.
Стартът на акцията беше на 23.11.2020 година и продължава до през днешния ден, като всеки ден екип експерти приготвя 45 порции в тристепенно обедно меню – чорба, главно ядене и десерт.

Работата се прави от професионален готвач, обезпечен от ОУ „ Стою Шишков “- Смолян, трима педагогичен експерти по професионална подготовка, асистент кухня и здравно лице, участващо при структуриране и избор на меню с нужните за деня хранителни нутриенти.
В осъществяването на рецептите вземат участие възпитаници в часовете по образователна и индустриална процедура съгласно седмичното разписание на образователните занятия, при прецизно съблюдаване на епидемиологичните ограничения, споделят от учебното заведение.

Дарителските акции не стопират - към този момент няколко месеца хора с огромни сърца от цялата област не престават да подаряват, с цел да има топла храна за хората в бели престилки. Докато те нямат отмора и време даже за един обяд, възпитаници, учители и професионални готвачи готвят, а родопчани подаряват средства и артикули.
 

 
„ Топлата храна е повече от добре пристигнала за изтощените и незнаещи какво е отдих медици в регионалната болница. А това е единствено началото. Учениците и техните наставници – Учителите с основна писмен знак, са уверени в правотата на делото си и не престават – нищо, че учебните заведения в страната минаха на образование в електронна среда “, споделя шефът на гимназията Антоанета Караджова.
В благородната самодейност се включва и друга професионална гимназия – от ПГТТ „ Христо Ботев “ в Смолян доставят храната до болничното заведение.

При прекосяване на образование в електронна среда от разстояние часовете по образователна и индустриална процедура се съчетават с приготвянето на храната за медиците. Възможностите, които дава просветителната платформа на Microsoft Teems, разрешава на учениците директно да следят целия софтуерен развой в действителна работна среда.
 

 
Същевременно им се слагат задания за независима работа по подготвяне на ястия, които преди този момент са имали опция да видят онлайн, а и са изпълними в домашни условия.

„ Инициативата е на регионалния шеф Недялко Славов “ – разяснява директорката на гимназията по туризъм и строителство Антоанета Караджова. И добавя, че в организацията се включва и началникът на Регионално ръководство по образованието Мария Семерджиева. Реалната работа стартира в края на ноември месец м.г., преди учебните заведения да преминат на онлайн образование. Инициативата обаче не прекъсва и по-късно.
Първите пари за изхранването на медиците за седмица дава регионалният шеф Недялко Славов. Впоследствие се включват още донори, а към сегашния миг поддръжката за акцията е голяма.
 

 

„ След като сме тръгнали един път по този път, продължаваме. Щафетата поеха преподавателите по процедура, дружно с готвачи експерти в готвенето. Уговорката е Клубът на професионалните готвачи в Смолянския район да даде рамо на сътрудниците от гимназията. Нашите деца са потвърдили своята зрялост и отговорност, както и че можем да им имаме вяра. Запретваме ръкави и няма да спрем до тук с идеята – топъл обяд за медиците на първа линия “, безапелационна е Караджова.
Учебният ресторант на професионална гимназия по туризъм още веднъж е зареден с екологични хранителни артикули, този път дарени от аграрни производители от град Девин и село Гьоврен.
 Над 7600 лева са събрани За децата на героите в бяло Над 7600 лева са събрани " За децата на героите в бяло "
Над 7600 лева са събрани досега „ За децата на героите в бяло “. Инициативата е за финансово подкрепяне на децата на почи...
 

 
Продуктите за новото седмичното меню даде Държавна фирма „ Земеделие ”- Смолян. В дарителската акция „ Топъл обяд ” се включиха и огнеборците от Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Смолян.
„ Радваме се, че щафетата се пое и благотворителността се поддържа от професионални гимназии по туризъм в цялата страна, което демонстрира отговорност на обществото в сложни времена, с цел да успеем дружно “, уточни в умозаключение Антоанета Караджова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР