Вече 75 години състезатели и треньори на ВК ЦСКА пишат

...
Вече 75 години състезатели и треньори на ВК ЦСКА пишат
Коментари Харесай

Пенка Айшинова-Натова: Нагласата в ЦСКА е несравнима спрямо останалите клубове

Вече 75 години състезатели и треньори на ВК ЦСКА пишат волейболната история на България. Рубриката „ Червените волейболни сърца на България “ ще ви напомни предишното и ще ви опише сегашното на едни от най-големите митове на армейския клуб.

Пенка Айшинова-Натова е родена на 21 юли 1966 година в Пловдив. Тя е 4-кратна шампионка на България с екипа на ЦСКА. Печелила е КЕШ и КНК с екипа на „ алените “. Изявена нападателка, която се специализира с времето като посрещач. Има и бронзов орден от Игрите в Москва 1980.

Г-жо Натова, ще ви върна малко обратно във времето, с цел да ни разкажете по какъв начин се стигна до прехвърлянето ви в ЦСКА?

– Доста време мина оттогава, правилно е. Аз съм от школата на Марица. В Пловдив имаше спортно учебно заведение, където бях призната и започнах първо там. След което обаче, когато се омъжих се стигна и до прекосяването ми в ЦСКА. Това се случи около моя брачен партньор Милчо Натов, който също стана част от клуба. Аз останах в началото още една година в Пловдив, само че през 1987-а отпътувах за София. Изкарах в клуба 5-6 години, в София се роди през 1988-а и щерка ни. Започнах първо при Васил Симов, а по-късно и при Иван Николов.

Кои бяха най-емоционалните моменти в куба, свързани с вашата кариера?

– Мачовете с Левски постоянно са били най-интересни. Най-оспорвани. Участвахме с ЦСКА и в шампионата за Купата на Европейските Шампиони, като в единия случай си припомням, че заехме трето място. Тогава бяхме с Иван Николов като треньор, в случай че не ме лъже паметта.

С кои от девойките бяхте и най-близка в оня интервал?

– Като цяло ние бяхме доста обединен колектив. Всички девойки бяхме доста задружни, само че като цяло се разбирах чудесно и с Мила Кьосева, Валя Харалампиева, Емилия Пашова. Бяхме с тях и по националните тимове.

Кой треньор е оставил най-силен отпечатък при вас в ЦСКА?

– Васил Симов. Да, несъмнено е той. Аз като отидох в ЦСКА, тогава Мила Кьосева ме предизвести: „ Да знаеш, като дойдеш тук в ЦСКА, ще ти сменят цялата техника “ и по този начин и стана. Това ми се отрази положително. За мен той е най-великият треньор по наше време.

Имахте ли сложни моменти с акомодацията в София, с тима?

– Не. Ние се познавахме и от националния тим. Нямала съм никакви проблеми.

Колко беше друго чувството да играете в ЦСКА, спрямо преди този момент в Марица?

– В Пловдив споделяха, че е по-добре първи на село, в сравнение с финален в града. Аз обаче взех решение да пожертвам. Получи се добре. ЦСКА си е ЦСКА, атмосферата, настройката, упоритостта в този клуб е несравнима. Спомням си Спиридон Зегов, който също би трябвало да загатна, тъй като в един интервал той вършеше безусловно всичко.

Вие сте била нападател. Можете ли да кажете спецификите на вашият пост по това време?

– Като започнахме да играем при нас нямаше постове. Ние можехме да играем всичко. Можехме да играем център, на четири, на зона две. Не е както в този момент, тръгваш и правиш централен. Ние бяхме универсални. Всички можехме да забиваме ниска топка, всички можехме да забиваме остра топка. Играеше се висока топка. Сега волейболът е доста бърз.

А на вас къде ви беше силата?

– На зона четири. После хванах и този интервал в който се специализираш. Играех на зона четири, като посрещач. На тази зона отпътувах да играя в Турция, след това в Италия и там сложих завършек на кариерата си.

С какво се занимавахте след това, след края на кариерата?

– С треньорство. И в този момент упражнявам 12-13 годишни деца. Лятото вървя и сезонно да работя. Ние сме от дълго време тук, в Италия и сме се устроили, живеем добре, непретенциозно, без нищо да ни липсва.

Успявате ли да следите в ЦСКА какво се случва в последните години?

– Честно казано не виждам доста телевизия и не чета толкоз какво пишат по уеб страниците. Но несъмнено, наясно съм, че Сашо Попов се бори да избави ЦСКА всяка година и да държи клуба на високо равнище, поисквам му триумф.

Със брачният партньор ви сте част от най-силния интервал на ЦСКА, мъже и дами. Каква е тайната да съхраните този волейболен брак толкоз време?

– Не считам, че може да има някаква съответна загадка. При нас може би идентичните ползи направиха по този начин, че да сме съвсем цялостен живот дружно. В интерес на истината, той поради мен се отхвърли от неговата кариера, с цел да бъдем дружно.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР