Вдома си във финландската столица Илона Таймела преглежда стотици чатове

...
Вдома си във финландската столица Илона Таймела преглежда стотици чатове
Коментари Харесай

Обучавали тайно деца на бойци от Ислямска държава във Финландия

Вдома си във финландската столица Илона Таймела преглежда стотици чатове в WhatsApp с някогашните си възпитаници - фотоси на животни, математически уравнения и елементарни фрази на британски и фински език.

Миналата година учителката е давала уроци на финландски деца, затворени на към 3 000 км в сирийския лагер за разселени Ал-Хол - единствено благодарение на приложението за известия. Ал-Хол е просторен палатков град, в който са настанени към 60 000 души, най-вече дами и деца, разселени от подкрепяните от Съединени американски щати борби за прогонване на групировката "Ислямска страна " от разкъсваната от война Сирия. Сред тях са хиляди деца на майки чужденки, които са пътували до Сирия, с цел да станат съпруги на джихадисти от ИД.

"Някои от децата не знаеха какво е постройка, какво е къща, тъй като постоянно са живели в палатка ", споделя Таймела пред.

Teachers at Finland's secret school for children of IS fighters taught Finnish children imprisoned in Syria's Al-Hol displacement camp using only a messaging app

Read more:
— AFP News Agency (@AFP)
"Имаше толкоз доста неща, които трябваше да научат. "

Наблюдатели по правата предизвестяват, че децата в лагера са под непрекъсната опасност от принуждение, неприятни санитарни условия и пожари.

"Това е мизерно място, то е отвън надзор ", споделя Юси Танер, специфичният делегат на Финландия, претрупан с обезпечаването на главните права на финландските деца в Ал-Хол, в това число достъп до опазване на здравето и учебно обучение, както и вероятно репатриране.

Екстремистката агитация "се популяризира свободно, без да има противопоставяне ", сподели той.

Идеята за предложение на уроци по телефона на финландските деца в Ал-Хол хрумва на Танер, когато при започване на пандемията от ковид учениците на всички места минават към отдалечено образование.

С помощта на финландската Фондация за образование чиновниците ангажират Таймела, експерт по образование на финландски деца в чужбина, и още един преподавател, с цел да разработят и преподадат образователна стратегия. Тъй като в лагера телефоните са неразрешени, уроците би трябвало да се организират скрито, а политически сензитивният план би трябвало да бъде прикрит и от финландската общност. Танер препраща на майките детайлности за доброволните уроци.

"Още същия ден получихме може би осем деца ", споделя Таймела.

Скоро 23 от към 35-те финландски деца в лагера са се записали.

"Добро утро! Днес е четвъртък, 7 май 2020 година Първият ден на отдалеченото учебно заведение! " Това е първото известие на Таймела до децата дружно с усмихнато селфи. "Слънцето грее тук, във Финландия. Какво е времето там? "

Скоро Таймела и нейният сътрудник разменят стотици текстови и гласови известия дневно с децата, които учат по един или два предмета дневно.

"Най-малките учат засилено финландски език, а по-големите география или история, а някои от тях желаеха да учат и британски ", сподели тя.

Въпреки че знае единствено нищожни детайлности за децата, Таймела споделя, че тя и нейният сътрудник са "постоянно обезпокоени за тяхното благоденствие ".

"Особено когато чуехме, че са заболели или че е имало стихия и палатката се е срутила ", показа тя.

Комуникацията с някои фамилии от време на време прекъсвала.

"Някои от тях избягаха от лагера ", споделя специфичният делегат Юси Танер, "така че те в действителност участваха в учебното заведение, до момента в който бягаха в северозападна Сирия, в зона на деен спор. "

Други ненадейно са били репатрирани и са напуснали групата вечно.

След месеци на уроци майката на едно шестгодишно дете разкрива, че щерка ѝ към този момент може да чете.

"Не всички шестгодишни деца във Финландия могат да го вършат ", споделя Таймела и се усмихва. "Това беше миг на еврика ".

През 2014 година, три години след началото на гражданската война в Сирия, бойците на ИД оповестиха "халифат " в огромни елементи от Сирия и прилежащ Ирак.

Таймела споделя, че изпитва "по-скоро горест, в сравнение с яд " към майките, които са въвлекли децата си в спора. Много от тях са били уязвими и са повярвали на обещанията на джихадистите, че ще живеят в някакъв "рай ". Но няколко военни офанзиви отслабват бруталната протодържава ИД, до момента в който през 2019 година сирийските кюрдски сили я афишират за победена. Оттогава неохотните западни страни върнаха вкъщи шепа свои жители, свързани с ИД, най-вече деца.

Таймела се е примирила, че в никакъв случай няма да узнае какво се е случило с репатрираните деца, на които е преподавала, само че един ден я повикали в приемен център във Финландия.

"Бяха прочувствени няколко часа, когато за първи път се срещнах лице в лице с някои от учениците си “, споделя тя.

Финландското министерство на външните работи към този момент е репатрирало 23 деца и 7 възрастни. Танър съобщи пред Агенция Франс Прес, че в лагерите в Сирия остават единствено към 15 "труднодостъпни " лица, от които 10 са деца.

Учението на Таймела завърши по натурален път в средата на 2021 година, а по-късно министерството оповести плана. Сега тя търси способи да употребява новаторския модел на преподаване в други спешни зони или лагери и е получила запитвания за Гърция, Мианмар и Колумбия.

"Учителката от Ал-Хол, това е моят етикет в този момент ", усмихва се Таймела. "Но аз се гордея с това, което направихме. "

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР