Вдните, когато празнуваме събития, свързани с Иисус Христос или Света

...
Вдните, когато празнуваме събития, свързани с Иисус Христос или Света
Коментари Харесай

Православната църква отбелязва Деня на християнското семейство

Вдните, когато честваме събития, свързани с Иисус Христос или Света Богородица, не се празнува паметта на светци, с цел да се концентрира вниманието върху Спасителя или майка Му. Така и през днешния ден се концентрираме единствено върху събитието за въвеждането на дребната Дева Мария в йерусалимския храм.

Родителите ѝ свети Йоаким и Анна дълги години нямали деца и след доста сърдечни молебствия Бог ги удостоил с рожба. Затова света Анна дала обещание, в случай че Бог се смили и тя роди дете, да го посвети на Него. Наистина най-сетне тя заченала и родила дребната Мариам, която евангелистите назовават и Мария. А когато момиченцето навършило тригодишна възраст, отишли в Йерусалим, с цел да я посветят на Бога, като я оставят за възпитаване и обучаване при храма. Заедно с тях пристигнали и техни родственици, а дребни девойки носели свещи.

Първосвещеникът очаквал невръстната Мария пред храмовия вход на най-горното ходило, а откакто майка ѝ Анна я сложила на първото ходило, тя за изненада на всички присъстващи, неподдържана от никого, се изкачила свободно по 15-те стъпала и стигнала до първосвещеника. Той я посрещнал и я предал в пространствата, където живеели и други девойки като нея, отдадени на Бога. Там имало и благочестиви вдовици, които служели при храма, каквато била и пророчица Анна, която след години с наслада посрещнала и благословила донесения 40-дневен Иисус.

Светата Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, изучавала Свещеното писание и разнообразни ръкоделия. Тя старателно се трудела, молела се и се готвела за своето високо предопределение. То още не ѝ било намерено, само че с годините тя почнала от ден на ден да осъзнава желанието си да остане отдадена на Бога.

Този празник е избран от Църквата и за ден на православната християнска юноша и семейство.

На Въведение Богородично имен ден имат наречените Вълчо, Вълко, Въльо, Вълю, Вълкан, Вълкадин, Вълчан.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР