Вдигат санкциите в Закона за местното самоуправление и местната администрацияЗатягат

...
Вдигат санкциите в Закона за местното самоуправление и местната администрацияЗатягат
Коментари Харесай

Глобяват кметове за нарушения в бюджета

Вдигат глобите в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация


Затягат контрола върху кметствата


Кметове с нарушавания в бюджета ще бъдат глобявани, а глобите в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация ще бъдат повишени. Това стана ясно след срещата на градоначалниците на дребните обитаеми места с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. От повече от година те упорстват за финансова самостоятелност, а общинските кметове да са задължени със закон да ги съблюдават.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова разгласи, че ще има текстове, които ще подсигуряват, когато се приема бюджетът на съответната община, той да бъде съпроводен с финансова рамка за идната година.

Засилен надзор ще има и по осъществяването на решенията на Общинския съвет от кмета във връзка с бюджетните сметки на кметствата.

“Разбрахме се, че е належащо да има текстове в закона, че кметът има опция да взе участие в осъществяването на обекти на неговата територия. Това ще се подсигурява с втори автограф при приемането на обектите от кметовете ”, уточни Менда Стоянова. Тя изясни, че са показани редица случаи, при които кметовете не извършват наредбите, заложени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

“Затова ще завишим глобите в закона ”, разгласи Стоянова.

“Към момента няма да стачкуваме. Доволни сме – това, което искахме, го постигнахме ”, разяснява кметът на Калофер Румен Стоянов. Той изясни, че настояванията не са политически, а в сдружението не коментирали кой кмет от коя партия е.

“Постигнахме сделки за увеличение на контрола върху кметовете на кметства, както и общините да разпишат финансова рамка за всяко едно кметство. Да слагаме под подозрение Общинския съвет e все едно да сложим под подозрение Конституцията ”, сподели министърът на финансите Владислав Горанов.

По мотив затягащият се надзор върху кметовете, Горанов разяснява: „ Санкциите няма да са 100 тояги на голо на площада – ще бъдат имуществени и административни ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР