Вчерашната терористична атака в Барселона, при която загинаха 14 души,

...
Вчерашната терористична атака в Барселона, при която загинаха 14 души,
Коментари Харесай

Барселона - испанският град, в който джихадистите набират нови "войници"

Вчерашната терористична офанзива в Барселона, при която починаха 14 души, а минимум 100 бяха ранени, се вписва в редицата офанзиви с коли и камиони на оживени европейски улици през последните месеци. Най-новата цел на тероризма обаче не е определена единствено поради туристическия си поток.

За специалистите по джихадизъм в страната изборът на града не е изненада – това е центърът на напъните за набиране на " бойци " за идеята на салафитския джихад, написа " Файненшъл Таймс ". Според данни на мадридския проучвателен център Real Instituto Elcano, близо четвърт от всички испанци, задържани по съмнение във връзки с коренен джихадизъм сред 2013 и 2016 са живеели в Барселона и покрайнините.

Концентрацията се изяснява с наличието на дългогодишна имигрантска общественост, споделя специалистът по интернационален тероризъм от центъра Карола Гарсия-Калво. " Знаем, че сегментът от популацията, който е най-повлиян от джихадизма, са имигрантите второ или трето потомство от мюсюлмански страни ", споделя тя.

" Донякъде това е провокирано от рецесия на идентичността – те не се усещат французи или испанци, само че не [са свързани] и със страните на своите родители и предшественици. В такава обстановка, посланието на джихадизма може да е доста мощно. В Испания като цяло няма доста имигранти второ потомство, само че Барселона е място, в което обичайно има доста имиграция, изключително от Северна Африка. Там има и второ потомство ", изяснява тя.

Ал-Андалус

Изборът на Испания е чудноват и доколкото страната значително не взе участие във войните против " Ислямска страна " в Сирия и Ирак, в които вземат участие други европейски страни, в които има атентати, като Франция, Англия, и Германия.

Испания обаче се вписва доста по-добре от тях в сюжета за " конфликт на цивилизациите ", който " Ислямска страна " пропагандира. Освен че е още една демократична Западна страна, която не поддържа радикалния ислям, Испания има и по-специално място в митологията на " Ислямска страна ", написа австралийското анализаторско издание The Conversation.

Земите на настояща Испания са единствените в Европа, които са били част от историческия Умаядски халифат през 7 и 8 век. " Възстановяването " на халифата е една от главните цели на " Ислямска страна ", и това за нея прави Испания – наречена Ал-Андалус – изконна територия, окупирана от неверници.

 Карта на Умаядския халифат от 7 и 8 век, в който попада и днешна Испания.
© Wikipedia

Карта на Умаядския халифат от 7 и 8 век, в който попада и днешна Испания.

Терористични специалисти чакат офанзивите от този вид краткотрайно да зачестят през идните месеци и години, до момента в който " Ислямска страна " систематично бива разградена от водените против нея войни в Ирак и Сирия, написа The Conversation. Докато способността на групировката да работи като " страна " се смалява, тя ще разчита от ден на ден на сходни ниско-технологични и елементарни терористични офанзиви, с цел да продължи да популяризира посланието си.

Макар че броят на офанзивите евентуално ще зачести, " Ислямска страна " рискува да загуби публичното внимание. Сравнени с офанзивите на " Ал-Кайда ", които нормално имат театрална символика, атентатите на " Ислямска страна " са надали не банални и скучни – и по този начин губят доста от евентуалната си " публика ", твърди изданието.

Различни ограничения за сигурност

Последните атентати в Испания станаха през 2004, когато терористи от Ал-Кайда лишиха живота на 192 души на влакова гара в Мадрид. Оттогава огромни терористични офанзиви имаше в Лондон, Париж, Брюксел, Ница, Берлин, Стокхолм и Манчестър – само че не и в Испания.

Според специалисти това ненапълно се дължи на политиката на страната по отношение на терористичните заприказва, която радикално се разграничава от тактиките на страни като Франция, Англия, Германия и Белгия, написа " Файненшъл Таймс ".

 Каталунски специфични служители на реда след нападението в Барселона.
© Reuters

Каталунски специфични служители на реда след нападението в Барселона.

В тях службите за сигурност нормално чакат до последния вероятен миг, преди да спрат терористичен скрит план, с цел да получат колкото се може повече информация за техните водачи, и с цел да съберат задоволително доказателства, с цел да могат заговорниците да бъдат наказани.

От 2015, когато Испания стяга антитерористичните си закони, нейната политика е тъкмо противоположната. Приоритет за страната е предварителната защита непременно. Затова испанските служби за сигурност се намесват в първия вероятен миг, арестувайки обвинени в заприказва доста преди те да могат да бъдат осъществени.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Атаката в Барселона (23)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР