Вчера реализирахме на първата ни външна емисия дълг от 2016

...
Вчера реализирахме на първата ни външна емисия дълг от 2016
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: За първи път България излиза на пазара с 30-годишни книжа

Вчера реализирахме на първата ни външна емисия дълг от 2016 година насам. Това стана в границите на утвърдените тавани за новоемитиран държавен външен дълг, заложени в Закона за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2020 година, както и в размерите на Средносрочната световна стратегия за емисия, утвърдена от Народното събрание през 2016 година и обновена прз първата половина на 2020 година по отношение на рецесията, провокирана от световната пандемия от, сподели на брифинг министърът на финансите.
Емисията беше оповестена в два транша - 10-годишни и 30-годишни бумаги. За първи път в нашата история излизаме на пазара с 30-годишни бумаги. Емисията провокира невиждан интерес измежду вложителите, което докара до поръчки, които надвишаваха над четири пъти размера, който търсехме – 2 милиарда евро. Това ни даде учредения да увеличим лимита на емисията на 2,5 милиарда евро, разпределени в два транша от по 1,25 милиарда евро. Крайният резултат е неповторим за досегашната икономическа история на България – постигнатата рентабилност можем да съпоставим с доходността, която реализират страни, които имат по-висок кредитен рейтинг от нашата страна, в това число и страни от еврозоната, съобщи Ананиев.
 Държавата не можа да изтегли 200 млн. лв. дълг, тъй като дилърите желаеха 56 пъти по-висока рента Държавата не можа да изтегли 200 млн. лв. дълг, тъй като дилърите желаеха 56 пъти по-висока рента
Съгласно взетото от Министерството на финансите решение, всички постъпили поръчки бяха отхвърлени. Това гласи същината на известие на...
Очевидно доверието в страната ни е на доста високо равнище. Това се удостоверява и от участващите вложители, които са от доста висок клас. Без подозрение, триумфът на емисията е резултат на дългогодишните ни старания на поддържане на строга финансова дисциплинираност. В Европейския съюз ние сме на второ място по най-нисък външен дълг по отношение на Брутния вътрешен артикул след Естония. Радва ни и дейното присъединяване на българските вложители, които получиха 16% от общия размер на книжата. Участваха вложители и от Англия, Германия, Съединени американски щати, Нидерландия, Белгия и други страни, уточни финансовият министър.
Постигнахме рентабилност, която ни понижава разноските при обслужване на този дълг. Това значи, че лихвите, които ще плащаме оттук насетне, ще са доста по-ниски от тези, които бяха при първичните ни планове, изясни Ананиев.
По думите му новият външен дълг ще бъде употребен за покриване на действителен дълг, за увеличение на фискалния запас, финансиране на бюджетния недостиг, както и за покриване на финансовото обезпечаване на социално-икономическите ограничения, свързани с COVID-19.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР