Вчера на брифинг министърът на финансите Асен Василев коментира правителственото

...
Вчера на брифинг министърът на финансите Асен Василев коментира правителственото
Коментари Харесай

Живеейки в очакване на инвеститори в България

Вчера на брифинг министърът на финансите Асен Василев разяснява държавното решение, обвързвано с отпадане на част от плановете в Националния План за възобновяване и резистентност (ПВУ) заради смяната на финансовата рамка на Плана, която е направена през 2022 година Сред засегнатите планове е този за създаване на цех за акумулатори. Василев изясни, че защото има времево ограничаване по ПВУ, което е безусловно твърдо, планове с над година закъснение отпадат по натурален метод. 

Да напомним за какво отпадна забавеният с над година план за акумулатори. Годината е 2022-ра. На власт е кабинетът " Петков ". На дневен ред е Планът за възобновяване и резистентност, в който е заложен план за цех за акумулатори в Стара Загора. Една от реакциите по тематиката беше на депутатът от ГЕРБ Делян Добрев:  " Проектът за създаване на цех за акумулатори е абсурден. За милиарди левове ще си купим акумулатори, които като им свърши животът, ще дадем още доста пари, с цел да ги рециклираме. Българската енергетика няма изгода от акумулатори. Всичко ни смущава и нищо не утвърждаваме. Не тъй като сме съпротива, а тъй като се предлага проблемите в енергетиката в България да бъдат решавани с акумулатори. Това е извънредно несериозно. Те не са по-различни от батериите в отдалеченото, единствено че са поставени в по-големи кутии и са навързани една за друга. За милиарди левове ще си купим акумулатори, които като им свърши животът, ще дадем още доста пари, с цел да ги рециклираме ", съобщи той.  

Проектът е забавян по всевъзможен метод. И в последна сметка се постанова да отпадне от ПВУ. Годината към този момент е 2023-та. През август излиза известие, че бeлгийcĸият производител на литиево-йонни акумулатори АВЕЕ инвecтиpa €1.4 милиapдa в Pyмъния. Πpeдвиждa ce и изгpaждaнeтo нa зaвoд зa peциĸлиpaнe нa бaтepии c ĸaпaцитeт 50 000 тoнa/гoдишнo. Цeлият пpoeĸт, нaй-гoлямaтa инвecтиция в тaзи oблacт в Pyмъния, щe cъздaдe oĸoлo 8 000 нoви paбoтни мecтa, ĸaĸтo в caмaтa фaбpиĸa, тaĸa и в пapтньopcĸи ĸoмпaнии. 

Защо планът не е лобистки? Проектът, би задоволил хиляди работещи във въглищните централи в Стара Загора, които ще имат потребност от работни места след поетапното прекъсване на работа на въглищните централи. След вчерашната конференция на ГЕРБ остава чувството, че нито един вложител не е мечтан. Който е декларирал подготвеност да влага във въглищните райони по поканата на Министерството на енергетиката по отношение на подготовката на Териториалните проекти за обективен преход, незабавно е възприеман като спонсор на ПП-ДБ. 

А всички желаят и чакат вложители в каквото и да е в България?  

Министерството на енергетиката афишира покана за заявяване на интерес за капиталови планове от страна на огромни предприятия по отношение на завършване на Териториалния проект за обективен преход на област Стара Загора. Поканата може да. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР