Вчера бяха почистени някои от надписите в подкрепа на Украйна

...
Вчера бяха почистени някои от надписите в подкрепа на Украйна
Коментари Харесай

Паметникът на Съветската армия във възела на времето

Вчера бяха почистени някои от надписите в поддръжка на Украйна от Паметника на руската войска в центъра на София. Миенето продължава и през днешния ден. Инициативата е на Градската организация на Българска социалистическа партия в София.
Военните дейности в Украйна върнаха в дневния ред и концепцията за разглобяване на паметника . Няма обаче законова процедура за това - споделят от Областната администрация, която стопанисва държавната благосъстоятелност, построена на терен на Столичната община.

Въпросът за демонтирането на паметника на Съветската войска бе подложен на съвещанието на Столичния общински съвет предходната седмица от самостоятелния общински консултант Методи Лалов. На съвещанието стана ясно, че няма предоставена процедура от кмета на регион „ Средец “ Трайчо Трайков, по тази причина той даде зелена светлина на специалистите от районната администрация да създадат оферти за процедурата.

„ За тези 30 години, откогато е почнала някаква процедура, има насъбрана голяма маса от документи, решения, оферти, от време на време взаимоизключващи се или противоречащи си . И откакто и Столична община и страната не съумяха да реализират напредък, внезапно се оказа, че районната администрация е най-компетентна да го направи “, разясни Трайков.

 Изцапаните с алена война ръце на бойците от паметника Снимка: БГНЕС

Според Трайчо Трайков скулптурните фигури от паметника имат „ своята стойност и като творби на изкуството, и като свидетелства на времето “ и сигурно би трябвало да бъдат „ непокътнати и сложени на място, където всеки може да ги види.

„ Не е редно този паметник да извършва функционалността, заради която е издигнат – да оказва психическо и политическо влияние “, както е записано в решението от 1954 година, стимулира се още Трайчо Трайков, съгласно който „ нямаме потребност към този момент от това “.

За унищожаване на паметника на Съветската войска решение не може да вземе областен кмет , защото притежател на монумента, който е построен на общинска земя е страната. За паметника дава отговор регионалният  управител.

Към момента няма ясна законова процедура , споделят от кабинета на регионалния шеф на София град, защото въпросът е без казус.

Общинските съветници са на разнообразни отзиви. Независимият Борис Бонев е за премахването на паметника от центъра на София.

 Снимка: БГНЕС

Този монумент като извънредно мощна разграничителна линия би трябвало да бъде гледан обективно , а не идеологически. Обективната истина е, че надписът на този монумент е неправилен и не дава отговор на историческата истина за освободителна за българския народ руска войска. Същевременно би трябвало да си даваме сметка, че точно руската войска е тази, която е дала най-вече жертви за спасяването на Европа от нацизма. Трябва доста деликатно да намерим салдото сред отдаването на респект сред милионите починали руски бойци и пропагандната машина , която от много години работи в България. “

Категорично против преместването на паметника на Съветската войска са общинските съветници от Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет. По самодейност на градската организация през вчерашния ден паметникът беше измит, защото за следващ път бе обагрен и издраскан с обидни думи.

„ Това е памет, това е респект към една войска, която доста хора си разрешават да назовават окупационна, само че тя в най-голяма степен е съдействала за изтриване на нацистите и кафявата чума от Европа “, разяснява Иван Таков, съгласно който акт на вандализъм не е метод за изложение на позиция .

 Снимка: БГНЕС

„ А най-интересното е, че в границите на Съветския съюз и на Червената войска е имало и значително украинци , които са се били за освобождението на Европа от нацизма, по тази причина е доста необичайно по този метод да бъде поругаван монумент и то с такива надписи. “

Таков напомни, че има позиция на изпълнителното бюро на Градския съвет против преместването и разрушаването на паметника „ като контратеза на приказките на Трайчо Трайков и дейностите, които би подхванал против премахването на паметника “.

Жителите на София също са на разнообразни отзиви . Едните се сплотиха с гледище за унищожаване на паметника от центъра на София. Други са безапелационни, че мястото му е тъкмо там, където е в този момент.
Чуйте целия репортаж в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР