Възстановяването на пазара на недвижими имоти в Гърция набра скорост

...
Възстановяването на пазара на недвижими имоти в Гърция набра скорост
Коментари Харесай

7.7% ръст на цените на апартаментите в Гърция

Възстановяването на пазара на недвижими парцели в Гърция набра скорост през второто тримесечие откакто цените на жилищата се усилиха с 6.3% през първата половина на 2019 година, което бе най-силният им ритъм на напредък от повече от 12 години. Рекордният растеж се дължи на разрастващата се стопанска система и на възходящия задграничен интерес, демонстрираха данните на централната гръцка банка, представени от Ройтерс.

Притежаването на парцел е значим индикатор за благосъстоянието на семействата в Гърция. Цените на жилищата в Гърция са нарастнали със 7.7% през второто тримесечие на 2019 година по отношение на същия интервал година по-рано, демонстрират данните на Bank of Greece. Цените на новите жилища са скочили със 7.7% през съответния интервал, а на остарялото строителство – със 7.6%. Цените на недвижимите парцели в Атина са нарастнали с 11.1% на годишна база, а в Солун – със 7%. В града набират известност платформите за шерване на жилище като Airbnb.

Цените на жилищата в Гърция паднаха с 42% сред 2008 година и края на 2017 година, заради продължителната криза в страната. За предходната година цените на нови и остарели жилища се покачиха със междинен годишен ритъм надлежно от 1.9% и 1.6%. Под нов апартамент статистическата работа зачита подобен, който е издигнат преди 5 години. "Цените на недвижимото имущество се покачиха с 3.5% на тримесечие – това е седмо следващо тримесечие на напредък. От година на година това ставаше с най-силното движение на напредък от 12 години и половина ", съобщи икономистът Никос Магинас. Възходящата наклонност се следи във всички пазарни сегменти в страната, в това число остарели и новопостроени жилища, и във всички райони.

"Нарастващото търсене, подбудено от позитивните макроикономически трендове и първото понижаване на налога върху недвижимите парцели от десетилетие, поддържа възходящия тренд ", акцентира още икономистът. Гръцкият пазар беше мощно обиден от въвеждането на налози върху собствеността, налагани за понижаване на бюджетния недостиг, също и от затегнатото банково кредитиране и високата безработица.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР