Възстановяването на паметника беше финансирано от фонда за опазване на

...
Възстановяването на паметника беше финансирано от фонда за опазване на
Коментари Харесай

Реставрираха църквата Св. Йоан Алитургетос в Несебър

Възстановяването на паметника беше финансирано от фонда за запазване на културното завещание на Съединени американски щати

Реставраха църквата  „ Йоан Алитургетос “ в остарелия Несебър.

Красивият храм е издигнат през XIV век, само че при унищожително земетресение през 1913-та църквата е съществено потърпевша и добива типа, в който я познаваме през днешния ден.

Тя е един от международните монументи на Юнеско.

Реставрацията беше финансирана  от Посланическия фонд за запазване на културното завещание и американското посолство в България.

 „ От 2002 година насам Посланическият фонд за запазване на културата е финансирал 8 плана за реституция из цяла България.Тяхната обща стойност е над 1 милион и 800 хиляди лв. ”, съобщи посланикът на Съединени американски щати в България Ерик Рубин.

„ По  време на интернационалното изложени в Лондон, което безусловно през вчерашния ден завърши „ Нешънъл Джеографик ” изявиха  интерес да създадат специфичен гейт етап за културно-историческото завещание в страната и сигурно ще предизвикваме Несебър една от тези дестинации ”, изясни министърът на туризма Николина Ангелкова. / Нова тв

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР