Възстановка на събитията от 1879 г., политически призиви за единство,

...
Възстановка на събитията от 1879 г., политически призиви за единство,
Коментари Харесай

Честванията за Търновската конституция: цитати на Левски и призиви за равенство пред закона

Възстановка на събитията от 1879 година, политически апели за единение, съзидание и конструктивност и съблюдаване на главния закон в България, както и цитирания на Васил Левски - това бяха главните моменти в тържественото съвещание на 44-ото Народно заседание във Велико Търново през днешния ден. Така в залата на Учредителното заседание бе маркирана 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.

На тържественото съвещание участваха президентът Румен Радев, министри от кабинета " Борисов 3 ", основният прокурор Сотир Цацаров, както и ръководители на предходни парламенти. За първи път от два месеца депутати от " Българска социалистическа партия за България " участваха в съвещанието на Народното събрание, само че няма да се върнат в пленарната зала в София. Тържествата минаха в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който бе в София и се срещна с с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе.

 Честванията за Търновската конституция: цитати на Левски и апели за тъждество пред закона
© Пресцентър на Народното събрание

Тържественото съвещание бе намерено от ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева със звънеца, употребен през 1879 година Кворумът бе 211 от 240 народни представители. Деца от вокална група " Пеещи камбанки " извършиха акапелно химните на България и на Европейския съюз. След това гвардейци внесоха оригинала на Търновската конституция в залата, а камерите демонстрираха по какъв начин Йордан Цонев от Движение за права и свободи се прекръства над него.

След като разгласи, че учредителите са превъзмогнали враждите си, с цел да потвърдят на целия свят, че България е мощна, Цвета Караянчева прикани днешните депутати да последват образеца им. Призивът на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова бе за сензитивност към страстта на нацията, с цел да се вземат най-хубавите решения. Такава сензитивност имало преди 140 години.

 Честванията за Търновската конституция: цитати на Левски и апели за тъждество пред закона
© Пресцентър на Народното събрание

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че през днешния ден българите нямат чувство, че всички са равни пред закона. Тя попита какъв брой българи се усещат свободни през днешния ден и разгласи, че депутатите са длъжници на хората. " Да стартираме да съблюдаваме Конституцията. Ние се отклоняваме от нея. Нека я прилагаме. Нека законите бъдат от народа и за народа ", сподели тя.

От името на парламентарната група на " Обединените патриоти " зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев прикани всички да бъдем съдии на делата си. " А и прокурори, господин основен прокурор (бел.авт. - обърна се към Сотир Цацаров), на себе си ", сподели още той.

 Честванията за Търновската конституция: цитати на Левски и апели за тъждество пред закона
© Пресцентър на Народното събрание

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи, че правилата на Конституцията би трябвало да се съблюдават и сподели, че от депутатите зависи дали ще принесат съзиданието и конструктивността или ще станат заложници на споровете. Той прикани за честност към завета на Васил Левски за чиста и свята република и го цитира " Всичко зависи от нашите задружни старания ".

Председателят на " Воля " Веселин Марешки разгласи, че огромните родолюбци от това време не са желали да вземат, а са давали - пари за университети, за лечебни заведения, за библиотеки, за храмове.

Тържествената заря-проверка във връзка 140-годишнината от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция ще стартира в 20.30 часа на площад " Цар Асен I ". Присъстващите ще следят и аудио-визуалния театър " Царевград Търнов - тон и светлина ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР