Възрожденска къща-близнак на повече от един век се подпали тази

...
Възрожденска къща-близнак на повече от един век се подпали тази
Коментари Харесай

Подпали се възрожденска къща на поета Тома Садукей


Възрожденска къща-близнак на повече от един век се подпали тази заран в смолянския квартал Райково. В нея в миналото е живял поетът Тома Папратилов – Садукей. Къщата се намира над детската градина в Долно Райково. Правена е с гредоред и кирпич. Обитаема е. Едната част от нея е на сценографа Георги Бакалов.
"Сигналът за пожара е подаден на тел. 112. Вече е локалиризан, като е избавена къщата и прилежащите здания ", сподели комисар Симеон Цървуланов, шеф на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " – Смолян. Огнеборците открили, че вътре е юридически или се прави ремонт. "Нямаме визия все още дали от машини за ремонта вътре, които са били на ток, или от комин или от някъкъв апарат е тръгнал пожара. Изгоряла е огромна част от покривната структура, има провали и вътре в къщата ", сподели Цървуланов.
На самата постройка има паметна плоча, че там е живял почитания родопски публицист Тома Попратилов – Садукей. Тома Папратилов - с книжовен псевдоним Садукей, е роден на 19 октомври 1892 година в Райково, през днешния ден квартал на Смолян. Завършил е българското педагогическо учебно заведение в Серес през 1910 г.и е работил като преподавател. Участвал е интензивно в църковно-училищния и революционен живот. Работил интензивно за стопанското развиване на родопския край, за развиването на просветата и културата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР