Възрастните и хронично болните - най-рисковата група за COVID-19, ще

...
Възрастните и хронично болните - най-рисковата група за COVID-19, ще
Коментари Харесай

Възрастните и хронично болните ще чакат ваксинация през март

Възрастните и хронично болните - най-рисковата група за COVID-19, ще чака по-масова имунизация през март. Според шефа на " Пирогов " проф. Асен Балтов стартирането на свободни коридори за имунизация без значение от предпочитаните групи при дефицит на ваксини не е неточност. " Възрастните не вървят по магазини, не вървят по нощни заведения ", аргументира се Балтов. Според него в идващия месец четвъртата фаза на имунизационния проект - възрастни и хронично заболели, ще бъде изпълнена. Докато у нас имунизирането на най-уязвимата група се отсрочва във времето, в Европейски Съюз постигането на 70% покритие при възрастните е обща цел доникъде на годината. 

Решението за стартиране на зелените коридори бе взето след разколебаване за имунизацията с " АстраЗенека ", призна Балтов. Заради ниските равнища било взето решение за стартиране на свободна имунизация. Балтов отхвърли да има проблем и със снабдяването на персоналните лекари и по-бавното имунизиране при тях. " По първичен проект имунизациите при персоналните лекари трябваше да стартират след 3 март ", разяснява шефът на " Пирогов ". Той заяви още, че забавянето в темпото на имунизацията се дължи и поради защитаваните дози за изборната администрация. Според Балтов сега се пазят 50 000 дози. След 10 март - крайния срок за слагане на първа доза, в случай че се цели реализиране на имунитет до датата на изборите, резервираните количества ще бъдат освободени. Пред Българска национална телевизия основният здравен контрольор Ангел Кунчев разгласи друго число - че се пазят дози - първа и втора, за над 90 000 души изборна администрация. Със описите за имунизиране на ангажираните в изборния развой има и проблеми - включване на неактуални имена от предишни години. Проблемът бе предупреден - членовете на секционните комисии нормално се назначават на по-късен стадий. Не стана ясно дали някой ще ревизира тези описи. 

" Абсолютно верен бе по-острият звук от страна на здравния министър към компанията " АстраЗенека " за несъблюдение на декларираните доставки. Виждате по какъв начин вдигнахме темпото на имунизации, в случай че се съблюдаваха уговорките, можеше да продълим с такива равнища ", разяснява още Балтов. Въпреки понижените доставки обаче той съобщи, че е оптимист, тъй като през март България чака 500 000 дози ваксини, а през април - 1 млн. дози. С такова движение ще може да реализираме 2 млн. имунизирани доникъде на годината, което не е по никакъв начин малко, разяснява Балтов. Вече стана ясно, че текат диалози за спомагателни количества ваксини като вътрешно преразпределение сред държави-членки на Европейски Съюз. В събота се чакат 52 000 дози от имунизацията на " АстраЗенека " - доставката идва два дни по-рано от плануваното след абсурда с компанията. Използване на държавен аероплан се е окалазо неприемливо съгласно разпоредбите на производителя. 

Няма съображение да чакаме закъснение на електронната платформа, в която ще може да се декларира предпочитание за имунизация, " Информационно обслужване " удостоверява датата 3 март за пускане на системата, разяснява пък Ангел Кунчев. Той обаче полупризна, че системата е закъсняла. " Не мисля, че тази система ни дава кой знае какво плюс. Ако сте се записали при персоналния доктор, имате достъп до зелен кулоар или сте от втора и трета фаза, към този момент имате път към имунизация ", разяснява още Кунчев. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР