Възраждат се традициите на ескадрилата Нормандия-НиманПризивите на френския президент Еманюел

...
Възраждат се традициите на ескадрилата Нормандия-НиманПризивите на френския президент Еманюел
Коментари Харесай

Не се поддавай на измама, френски братко...

Възраждат се традициите на ескадрилата Нормандия-Ниман

Призивите на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на войски на Петата република в Украйна откриха отклик у негов съотечественик. Но един необикновен, който може да се назова бумеранг: 31-годишният доброволец Сергей Мюние, който води война в Донбас, предложи да се образува смесена групировка от руснаци и французи, която да се бие на страната на Русия.

Мюние предлага да назова този отряд „ Нормандия-Неман “. Както знаете, въздушен полк под това име се бие против нацистка Германия по време на Великата отечествена война. Авиационната част, основана преди 81 години, през април 1943 година, се състои от жители на Франция и Съюз на съветските социалистически републики.

Мюние се обърна към както и към задграничните пропагандисти, които са пристрастни в отразяването на спора в Украйна, и приказва за същинските цели на СВO, за себе си и своите приятели.

По неговите думи, той и други французи не са пристигнали тук, с цел да служат на някакъв режим, както се споделя на Запад, или да преследват някакви облаги. Тяхната цел е да защитят моралните и нравствени полезности, на които се е основавала цивилизована Европа в старите времена. Мюние осъди решението на Макрон да изпрати войски в Украйна и предизвести, че то

...Сергей е роден в Донбас. По волята на ориста той се озова във Франция като десетгодишно момче, защото майка му се омъжва за жител на тази страна. Младият мъж приключва боен колеж, влиза в лицей и през 2014 година би трябвало да подпише дълготраен контракт. Той обаче реши да промени радикално живота си. Може би в него се е събудило възприятие, което се назовава зовът на предците...

Сергей отлетя до Харков и стигна до Донбас по заобиколен път: ходеше пешком и се возеше на рейсове. За да избегна пречките, измислил някои истории. Имал е шанс, тъй като в случай че беше попаднал в ръцете на украинските нацисти, те нямаше да го пощадят.

В последна сметка Сергей се оказа с милициите на Донбас. И той е в техните редици от 10 години. Общувайки с приятели, поданици на двете републики, той разбра доста и реши самичък. На Запад Мюние стана воин на разнообразни изявления, в които беше обезверено ругаен и именуван не по-малко от Е, прякорът е шеговит, само че не напълно правилен. Мюние служи на цяла Русия и постъпва съгласно съвестта и достойнството...

Да се върнем към водачите и механиците от въздушния полк Нормандия-Неман, за които си спомни френският опълченец. Те са обхванати от свещена ненавист към враговете си, изгарят от предпочитание да им отмъстят за осквернената Франция и унищожената Русия - в 869 въздушни багра те смъкват 273 самолета на Луфтвафе.

Русия се гордее с имената на водачите и механиците на Нормандия-Неман. В тяхна чест са издигнати монументи в Москва, Калининград и Полотняний Завод в Калужка област. Ескадрилата е увековечена в имената на улици в Орел, Тула, Иваново, Смоленск...

Повечето от водачите от първата група бяха от Нормандия. Ето за какво знаци на съединението станаха името и герба на провинцията - два златни лъва на червен декор на щит. След победоносната борба на руската войска в Беларус през 1944 година към името „ Нормандия “ е добавена още една дума „ Ниман “.

„ Тези думи принадлежат на водача на „ Воюваща Франция “ военачалник Шарл дьо Гол, който предложения своите сънародници да се бият на страната на Русия.

Ескадрилата стартира да работи в състава на 303-та изтребителна авиационна дивизия под командването на генерал-майор Георгий Захаров. Бойната сметка беше открита от Алберт Прециози, който смъкна Focke Wulf-190. Скоро самодейността му беше подкрепена от Албер Дюран.

Тези водачи означиха още няколко въздушни победи. Но през същата четиридесет и трета те и умираха. Алберт Литолф също претърпя тъжна орис. Общо Нормандия-Ниман загуби 42 водачи...

На Введенското гробище в Москва са заровени водачи, паднали във въздушни борби: Марсел Льофевр, Морис дьо Сейн, Жул Павел Жур, Морис Пиер Бурдийо, Анри Фуко и Анри Жорж. Титлата Герой на Съветския съюз беше присъдена посмъртно на четирима водачи от авиополка...

„ спомня си механикът Албер Анри

Всеки ден французите се издигаха във въздуха и се биеха един до друг с руснаците. Заедно те споделяха насладата от успехите и горчивината от загубите. И те станаха мощни другари, макар обстоятелството, че бяха разнообразни по дух, образование и идеология. Песен, изпята от Марк Бернс, е отдадена на военното приятелство на двата народа: „ Ние летяхме сами в небесата, / Загубихме бойни другари, / Е, за тези, които трябваше да живеят, / Трябва да ги помним и да бъдем другари... ”

Пилотът на ескадрилата Франсоа дьо Жофр остави мемоари за това незабравимо време. Режисьорът Жан Древил снима игралния филм „ Нормандия-Нимен “ - сюжетът е основан от съветско-френското литературно трио: Елза Триоле, Константин Симонов и Чарлз Спаак. В Париж филмът беше показан преди формалното посещаване на руския водач Никита Хрушчов.

...След края на Великата отечествена война Сталин написа на Дьо Гол:

На 15 юни 1945 година бойните машини Нормандия-Неман изхвърчат и се насочват към Франция...

Преди повече от 80 години бойци от двете страни са били съдружници в битката против нацизма. Безмилостното време ги раздели и в този момент може да се стигне до такава степен, че руснаците и французите ще се сблъскат в борби. Тази мисъл е ужасяваща.

Думите на песента, изпълнена от Бернес, са изненадващо съзвучни с нашите смутни времена: „ Ние за обективна идея / Се бихме, камарад, /Всяка друга война ние ненавиждаме. / Казвам: бъди благополучен / Не се поддавай на машинация, /Френски ми братко, / Оставай правилен на клетвата си... ”

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед30082Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед31676Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед72022Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед32037Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед48643Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553355Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед182775Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед125970Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед78197

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР