Възраждането на японската полупроводникова индустрия зависи от нея Емил Василев

...
Възраждането на японската полупроводникова индустрия зависи от нея Емил Василев
Коментари Харесай

Тази японска компания за полупроводници вярва че може да настигне гиганта TSMC до 2027 година

Възраждането на японската полупроводникова промишленост зависи от нея

Емил Василев преди 12 секунди 1 Сподели

Най-четени

КриптовалутиЕмил Василев - 16:00 | 09.05.2023

Как биткойн може да трансформира България в най-богатата страна в света

IT НовиниКалин Карабойчев - 23:15 | 10.05.2023

Масирана офанзива по сателитната услуга на Булсатком

КриптовалутиВелимир Кръстев - 15:03 | 09.05.2023

Bittrex подаде заявление за банкрут

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Малко известната японска компания, наречена Rapidus има за цел да създава всеобщо 2-нанометрови чипове единствено две години след Samsung, TSMC и Intel. Мнозина в сектора считат, че това е невъзможна задача, само че един от двамата ръководители на компанията счита, че това е въпрос на концентриране върху това да бъдеш първият, който ще пробие с нова технология – сходно на TSMC. Rapidus има и преимуществото да е в центъра на японската тактика за завземане на актуалните полупроводници, което значи, че през идващите години ще получи доста дотации за финансиране на амбициозните си проекти.

Още през 2021 година японското държавно управление съобщи, че ще трансформира в собствен главен приоритет рестартирането на локалната полупроводникова промишленост, която в миналото беше преобладаваща мощ на международния пазар. Въпреки че Япония разполага с повече заводи за чипове от всяка друга страна тя изостава когато става въпрос за всеобщо произвеждане на чипове посредством усъвършенствани софтуерни процеси. В вероятност делът на Япония в международните продажби на полупроводници се е свил от 50 % през 1988 година до към 9 % през 2022 година.

Междувременно Тайван се трансформира в международен водач в тази област, най-много с помощта на TSMC. Понастоящем страната създава повече от половината от полупроводниците в света, като тази цифра надвишава 90 %, в случай че се преглеждат чиповете, създадени благодарение на най-модерните софтуерни процеси. Южна Корея има доста по-малък дял от общия пазар, само че господства, когато става въпрос за чипове за памет, посредством в немалка степен на компании като Samsung и SK Hynix.

Въпреки това ветеранът в промишлеността Тецуро Хигаши твърди, че построява компания за полупроводници, която може да настигне такива като TSMC и Samsung единствено за четири години. Въпреки че е на 73 години, Хигаши е твърдо решен да покаже, че Япония има всичко належащо, с цел да възроди японската промишлеността за чипове и да ѝ помогне да си възвърне преимуществото.

Всичко стартира през август 2022 година със основаването на Rapidus – подкрепяно от държавното управление дружество, което има за задача да сътвори 2-нанометров софтуерен възел до края на 2025 година. Тези упоритости станаха по-ясни през декември предходната година, когато Rapidus притегли помощта на IBM в региона на научноизследователската и развойна активност. Базираният в Съединени американски щати софтуерен колос разполага с просторен интелектуален разсъдък в региона на полупроводниците и беше първата компания, която показа дизайн на 2-нанометров чип още през 2021 година.

Rapidus се управлява от двама ветерани в промишлеността – Тецуро Хигаши (който преди този момент е управлявал Tokyo Electron) и Ацуйоши Коике (който преди този момент е управлявал японското поделение на Western Digital). Компанията е подкрепена и от софтуерни и финансови компании като Kioxia (бившата Toshiba Memory Corp.), Sony, Toyota Motor, Denso, NEC, NTT, Softbank и Mitsubishi UFJ Bank.

По-важното е, че компанията получава обилни дотации от японското държавно управление, а партньорството ѝ с американска компания съставлява доста отклоняване от предходното отношение на Япония към работата с интернационалните организации, когато става въпрос за национални старания. Резултатът е, че инженерите на Rapidus учат 2-нанометров развой в изследователския център на IBM в Олбани, Ню Йорк, а Съединени американски щати се снабдяват със стратегически сътрудник в производството на полупроводници.

Хигаши споделя, че Rapidus възнамерява да разполага с авангардно индустриално оборудване, което да действа изцяло до 2027 година. Това е огромно начинание, което ще коства към 7 трилиона йени (около 52 милиарда долара), като по-голямата част от сумата ще бъде обезпечена посредством държавни дотации. Що се отнася до местоположението, известно е единствено, че компанията е насочила погледа си към Читосе, град, ситуиран на 36 километра от Сапоро, столицата на префектура Хокайдо.

Изборът на уместно място за фабрика за чипове е сложна задача. Читосе разполага с задоволително количество вода и разчита на възобновими източници за своите енергийни потребности, което го прави добър претендент. Повечето от съответните снабдители обаче са съсредоточени в префектура Кумамото, тъй че Rapidus ще би трябвало да ги насърчи да участват и в Хокайдо. По-специално, там TSMC построява цех за чипове в границите на взаимна активност със Sony.

Може би най-голямото предизвикателство за Rapidus ще бъде да придобие цялото належащо съоръжение за EUV литография от ASML. Intel, Samsung и TSMC също се стремят да си обезпечат машини за EUV за своите проекти за разширение, заради което периодите за осъществяване към този момент са към две години. За благополучие на Rapidus, глобите на Съединени американски щати против китайските компании за полупроводници са блокирали някои поръчки, което може да помогне за понижаване на времето за очакване за всички останали.

За разлика от други производители на чипове, Rapidus не се интересува от производството на чипове, употребяващи по-стари и по-зрели софтуерни процеси. Освен това Хигаши изяснява, че компанията няма да може да се конкурира с такива като TSMC и Samsung, когато става въпрос за индустриален размер, тъй че вместо това ще се концентрира напълно върху това да ги победи в конкуренцията за рационализация на чиповете.

Изграждането на водеща компания за полупроводници от нулата е самоуверен залог, само че в този момент, когато законът на Мур се е забавил, може би е по-лесно да се настигнат съществуващите производители на чипове. Трябва да изчакаме с цел да забележим, защото компании като TSMC, Samsung и Intel имат дълбоки джобове и са също толкоз решени да преминат на последващо равнище в производството на чипове, защото от това зависи бъдещето им.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР