Това постижение ще ускори разработването на нови лекарства и ще

...
Това постижение ще ускори разработването на нови лекарства и ще
Коментари Харесай

Квантов скок: учените създадоха нова архитектура с 1000 кубита

Това достижение ще форсира създаването на нови медикаменти и ще усъвършенства индустриалните процеси в международен мащаб.

Учени от Техническия университет в Дармщат сложиха нов международен връх. Те за първи път осъществиха архитектура на квантов компютър с повече от 1000 атомни кубита на една повърхност. Тези резултати са оповестени в този момент в влиятелното списание Optica. Те за първи път бяха показани в сървъра за предварителни изявления arXiv при започване на октомври 2023 година

Квантовите процесори, основани на двуизмерни масиви от оптични пинцети, основани благодарение на фокусирани лазерни лъчи, се смятат за една от най-обещаващите технологии за развиване на квантовите калкулации. Професор Герхард Биркъл, началник на изследователската група „ Атоми – фотони – кванти “ в катедрата по физика в ТУ Дармщат, акцентира смисъла на този пробив:

„ Изключително сме удовлетворени, че първи преодоляхме границата от 1000 самостоятелно следени атомни кубита, защото ни следват голям брой изявени съперници “.

До този миг квантовите процесори можеха да поддържат няколкостотин едноатомни квантови системи, при които всеки атом представляваше един квантов обичай или кубит. Постижението включва напълно нов способ за „ зареждане на квантовите битове “. Той даде опция на учените да преодолеят рестриктивните мерки, наложени върху броя на употребяваните кубити. Експериментите включваха зареждане на 1305 едноатомни кубита в квантов масив от 3000 клопката, които бяха пренаредени в целеви структури без недостатъци с до 441 кубита.

Това изобретение е значимо. Тъй като 1000 кубита се смятат за прага, от който квантовите компютри могат да покажат обещаното повишение на успеваемостта. Най-голяма изгода от тази технология ще имат приложения като създаване на медикаменти и усъвършенстване на транспортния поток. Изследването демонстрира също, че по-нататъшното увеличение на броя на лазерните източници ще даде опция броят на кубитите да доближи 10 000. И даже повече през идващите години. Това ще открие нови вероятности за развиването на квантовите компютри.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР