Възраждане внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за

...
Възраждане внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Възраждане внесе законопроект, даващ неограничено право на народа да участва в политическите решения

" Възраждане " внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, който дава опция на жителите да вземат участие интензивно във взимането на значими за страната ни решения, оповестяват от партията.

Законопроектът е импортиран от парламентарната група и в него се предлага да бъде анулирана все още настоящата алинея 4 в член 9, съгласно която референдум по въпроси, уредени в подписани от Република България интернационалните контракти, може да се създава преди тяхната ратификация.

Тоест съгласно сегашния закон българските жители не могат да осъществят референдум по въпроса за това дали България да е част от Европейския съюз и НАТО, тъй като подобен е трябвало да се реализира преди страната ни да стане член на съюзите. Преди участието ни никой не е попитал българския народ, а в този момент народът няма право да оспорва към този момент взетото решение. От „ Възраждане “ считат, че не е редно да се лимитира правото на глас на суверена, не е редно 240 народни представители дружно с членовете на Министерски съвет, които и да са те, да взимат значими решения за генерации българи и да не се дава право по тези решения да бъде чут народът. Поради тази причина се предлага ал.4 в чл.9 да бъде анулирана, което ще даде право на българския народ да организира референдуми и по към този момент взети решения за участие на България в съюзи.

Законопроектът на " Възраждане " предлага още да отпадне ограничаването, което работи все още - с народен референдум да не могат да се вземат решение въпроси като държавния бюджет да вземем за пример.

Предвижда и основаването на нова ал.8 в член 9 на сегашния настоящ законопроект, която съдържа следния текст: ``(8) Народното събрание стопира активността си до взимане на решение в смисъла, гласуван от народа.``

Друго предложение в законопроекта е, че референдум може да се свика от всяка формирана и записана в Народното събрание парламентарна група, а не както е все още от 1/5 от народните представители.

Законопроектът предлага и понижаване на броя подписи от 200 000 на 50 000, с цел да може една инициативна група от жители да предложи на Народното събрание за разискване свикването на референдум по избран национално важен въпрос. А подписите за наложително осъществяване от 400 000 да се понижат на 100 000.

Предвижда се и понижаване на периода за установяване на дата за референдума от президента на 14 дни. Според предвижданите промени в законопроекта на,,Възраждане " организирането на референдума се прави не от Министерски съвет, а от Централната изборна комисия, като към нея се основава ново звено „ Допитване до народа “.

Отменят се и рестриктивните мерки, които могат да попречват внасянето на предложенията за референдум в Народното събрание, както и рестриктивните мерки за успешност на към този момент извършен референдум.

Законопроектът планува промени, свързани и с локалните референдуми, като понижава периода за назначението на референдум и изчистване на процедурите за привикване на общо заседание на популацията.

„ Във всички собствен предизборни акции претендентите на „ Възраждане “ неведнъж са заявявали, че значимите за страната ни решения би трябвало да се подхващат единствено след допитване до народа. Ето за какво актуалният законопроект е извънредно значим, защото той улеснява допитването до народа по всички въпроси и без ограничавания. Като посредством него народът може и да се произнася по към този момент взети решения, които е видял, че не са положителни за добруването му, тъй като няма безконечни съюзи, а има безконечни национални ползи. Предстои законопроектът да влезе за разискване в съответните комисии, а от реакцията на останалите парламентарни групи ще стане ясно кой и какъв брой желае българските жители да дефинират политическите решения “, разяснява доктор Костадинов на среща с жители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР