Възраждане на Летище Русе отива на съд, но в същото

...
Възраждане на Летище Русе отива на съд, но в същото
Коментари Харесай

Възраждането на Летище Русе от частни компании отива на съд

Възраждане на Летище Русе отива на съд, само че в това време общината към този момент дава действителен старт на плана. Административният съд в Русе е образувал дело против решението на общинския съвет да даде безплатно аеропорта край с. Щръклево на сдружението „ Еъпорт Русе “ за период от 10 години. Жалбата обаче няма да спре отдаването, защото Общинският съвет е подал молба за допускане на авансово осъществяване на оспорения акт, а съдът я е приел.

На този декор кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че през днешния ден е бил подписан договорът с „ Еъпорт Русе “ и стартират дейностите по създаване на ограда и осветяване на пистата, както и ремонтът на ВиК и електроинсталацията в постройката на терминала. 

Летището не се отдава безплатно, както някои политици се пробват да убеждават. Инвестициите, които се вършат даже и сега, са обилни и не може да става дума за гратис ", написа Милков в пост във Фейсбук.


Жалбата
Жалбата е подадена от представител на „ Продължаваме промяната “ – Рена Стефанова. Според нея право на прилагане върху летище може да бъде може да бъде учредено само по Закона за концесиите. Освен това не е ясно по какъв начин ще бъде предпазен публичния интерес, откакто минат първите две години, през които сдружението е задължено да модернизира аеропорта.
Контра
В същото време с изпратена от Общински съвет – Русе молба е направено искане за допускане на предварителното осъществяване на оспорения акт. Според общинарите задачата на капиталовото желание „ да се сътвори съвременно районно летище в Русе, в сходство с положителните практики “ и по този начин идните промени ще бъдат от изгода освен за района, само че и за страната.

С определение от 22 февруари съдът позволява предварителното осъществяване на административния акт. В претекстовете си съдът намира, че са налице изискванията, които обуславят допустимостта на направеното искане - отбрана на изключително значими държавни и публични ползи и в частност ползите на Община Русе и нейните поданици, както и логистичните благоприятни условия, които Летище Русе ще обезпечи като транспортен кулоар.

Предстои делото да бъде планувано след премахване на нередовностите по жалбата на Стефанова.

Припомняме, че решението бе гласувано през януари, а дебатите продължиха съвсем 3 часа. Политическите обединения разискаха в допълнение изискване е контракта - сдружението има период от 24 месеца да извърши настоящи поправки и да създаде документи за прилагане на аеропорта като гражданско летище. Ако това не се случи, Общината ще приключи договора без предупреждение и без да дължи обезщетение.

Дружеството „ Еъпорт Русе “ влизат компаниите „ СтройПроект “ и „ Щраплан “, като техни притежатели са надлежно Христо Крушарски и Антони Търницов. Те дават обещание да влагат 14 млн. евро през идващите 10 години.
Интересът на компаниите
Според документите към делото „ Щраплан “ ЕООД има опит в ръководството и консултирането на планове в региона на гражданската и военната авиация. „ Стройпроект “ ЕООД е единственият български производител на системи за влияние на времето, в това число системи за отбрана от градушка и увеличение на преваляванията. Дружеството създава противоградови ракети, палки и изхвърлящи се шпули за локалния пазар и експорт, проектира, създава и сертифицира оборудването за модифициране на времето на борда на самолетите. Дружеството има Национално удостоверение за Авиационен Оператор.

От 2020 година това сдружение взе участие интензивно в няколко плана за влияние на времето, посредством самолетен прийом (борба с градушките и предизвикателство на валежи). Представени са подробни пояснения по отношение на нуждата от този тип отбрана, която „ Стройпроект “ ЕООД обезпечава върху 33 000 кв.м. на територията на страната. По делото като доказателства са приложени лицензите, които това сдружение има по отношение на осъществяваната от него активност. Изрично следва да се означи, че интервалът, в който се организира дейна противоградна отбрана е началото на април – началото на октомври всяка година.

Направен е извод, че този тип активност е от голяма важност освен за района, само че а из цялата страна и настрана от това, реализирането на отбраната с изходна точка процесното летище ще понижи времето за реакция приблизително с 20-25 минути. Водят се договаряния с Румъния тази отбрана да се прави и в нейно въздушно пространство, над нейна територия, което доста би подобрило ефикасността и интензивността на процеса.

Припомняме, че драмата с възобновяването на аеропорта продължи към година. Кабинетът „ Петков “ отпусна 2.6 милиарда лева за ремонт, само че средствата по този начин и не бяха изразходвани от общината, защото локалната власт трябваше сама да потвърждава пред Европейска комисия, че парите не съставляват държавна помощ. През това време някогашният транспортен министър Николай Събев обещаваше полетите да бъдат обновени още от април 2022 г. Датата след това се отсрочи за края на 2022 година, а откакто се разбра, че страната не подкрепя общината с документите, Събев изиска летището да стане държавно. Кметът на Русе отхвърли. Така възобновяване на аеропорта вървеше към цялостен неуспех. Едва при започване на 2023 година стана явен и ползата на въпросните две частни компании.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР