Възпрепятствани от разкъсани отношения с Европа, ограничени лостове и съмнения

...
Възпрепятствани от разкъсани отношения с Европа, ограничени лостове и съмнения
Коментари Харесай

Разкъсани отношения с Европа и вероятна намеса на Русия пречат на САЩ да помага за демокрация в Беларус

Възпрепятствани от раздрани връзки с Европа, лимитирани лостове и подозрения по отношение на предаността на президента Доналд Тръмп към демокрацията в Беларус, Съединените щати деликатно се пробват да подбуден някогашната руска република към нови избори и по опция без да предизвикат Русия, написа " Ройтерс ".

Настоящи и някогашни американски чиновници признават предизвикването да насърчат смяната в Беларус, която е изправена пред митинги поради изборите на 9 август, за които опозицията твърди, че са фалшифицирани.

Александър Лукашенко, който отхвърля фалшификации, отговори с репресии на митингите и не сподели признаци на оттегляне макар глобите, наложени от три балтийски страни в понеделник и опасността от върховен чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати във вторник, от идни американски наказания.

Руският президент Владимир Путин не крие интереса си към Беларус, който е канал за съветски нефт и газ към Европа и е жизненоважен за европейската отбранителна тактика на Москва. Русия образува полицейски сили, с цел да поддържа Лукашенко, в случай че е належащо, и Путин го предложения в Москва за диалози.

Вашингтон желае и търси метод за подсилване на демокрацията в Беларус, който да избегне съветската интервенция, нещо, което - както съобщи заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Стивън Бийгън пред съветските чиновници предходната седмица в Москва - ще навреди в допълнение на американско-руските връзки.

Бийгън посети и Украйна, която граничи с Беларус, и Виена, където се намира Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), където разпространява районната група за сигурност, която включва Беларус, европейските страни, Русия и Съединени американски щати като средство за намиране на решение.

" Това не е състезание сред Изтока и Запада и сигурно не е състезание сред Русия и Съединените щати ", сподели той в петък, призовавайки да се спре насилието против протестиращите, " безпричинно арестуваните " да бъдат освободени и да се проведат " в действителност свободни и почтени избори под без значение наблюдаване. "
 Русия уверена: Украйна стои зад вълненията в Беларус
Русия уверена: Украйна стои зад вълненията в Беларус

Москва щяла да попречи на всякакво непознато въздействие в Беларус

" Той би трябвало да работи в изискванията на доста проблеми и излишно напрежение в връзките сред Съединени американски щати и Европа и пред очевидната амбивалентност на президента Тръмп по отношение на поддръжката на демокрацията ", разяснява Дан Фрайд, някогашният американски посланик за Европа, който в този момент е в мозъчния концерн на Атлантическия съвет.

Републиканският президент, който се кандидатира против някогашния вицепрезидент на Демократическата партия Джо Байдън на изборите в Съединени американски щати на 3 ноември, сподели малко за Беларус, оставяйки някои анализатори с усещането, че има нищожен интерес. " Харесва ми да виждам народна власт ", сподели той пред кореспонденти на 18 август. " Не наподобява, че там има прекалено много народна власт. "

Високопоставен американски чиновник съобщи, че Съединени американски щати и Европейският съюз са в тясна съгласуваност, с цел да намерят метод, който да избегне явната съветска интервенция и да отвори " пространство " за разговор сред опозицията и Лукашенко за прекачване на неговото ръководство.

" Не търсим да наложим решение или, че би трябвало да имаме място на масата ", сподели служителят при изискване за анонимност.

Европейски посланик обаче не вижда огромен късмет Съединени американски щати и Европейски Съюз да съумеят посредством ОССЕ, тъй като Беларус и Русия, като членове на група, която работи с консенсус, надали ще се съгласят. Докато ОССЕ е " верният конгрес ", Путин в този момент се придържа към Лукашенко, евентуално търсейки време за " ръководен преход " към различен водач, допустим за Русия и опозицията, сподели дипломатът при изискване за анонимност.

Друг европейски посланик призна компликациите. " Не мисля, че някой е задоволително доверчив, с цел да повярва, че пътят с ОССЕ ще бъде елементарен ", сподели той. " Всички осъзнават сложността. "

Запитан дали на Тръмп го интересува Беларус, този посланик направи пауза и отговори: " Е, мъчно ми е да кажа. Мисля, че Съединените щати ги интересува Беларус - другояче нямаше да изпратят заместник-секретаря си в района ".

Беларуските протестиращи внимават да не развяват флагове на Европейски Съюз или Съединени американски щати, а вместо това развяват червено-бели флагове, употребявани в Беларус след разпадането на Съветския съюз през 1991 година, преди Лукашенко да възвърне руската версия на знамето.

Осъзнавайки евентуалните геополитически опасности, те заобикалят да бъдат въвлечени в диалози за това дали желаят да излязат от орбитата на Москва, заявявайки, че желаят мощни връзки с всички страни.

Андрю Вайс, който е служил в личния състав на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати и в този момент е в мозъчния концерн на Фондация " Карнеги за интернационален мир ", съобщи, че " нито Съединени американски щати, нито Европейски Съюз имат доста лостове за Лукашенко ".

" Това затруднява тласкането на белоруското държавно управление да организира още веднъж откраднатите избори ", сподели той. " Путин е занаятчия в основаването на лостове за реализиране на цели ", заради което той уточни, че " Русия е евентуално подготвена да влезе и военно, в случай че й бъде поискана или даже в случай че не й бъде поискана помощ. "
 Беларус вкарва несъразмерен лист със глобите против балтийските страни
Беларус вкарва несъразмерен лист със глобите против балтийските страни

А Русия е противотежест, която лимитира външните сили в опитите им за революция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР