Възобновяемите енергийни източници играят все по-голяма роля на международния пазар,

...
Възобновяемите енергийни източници играят все по-голяма роля на международния пазар,
Коментари Харесай

Държавите с най-големи залежи на петрол в света

Възобновяемите енергийни източници играят все по-голяма роля на интернационалния пазар, само че петролът към момента е неговия хегемон. И евентуално ще продължи да бъде и в идващите десетилетия.

През 2018 година световната стопанска система е потребила повече нефт, в сравнение с когато и да било в историята. Конкретно към 99,3 милиона барела дневно. Прогнозите са този размер да нарасне до 100,8 милиона барела дневно през тази година.

А кои са страните с най-големи находища в света? Отговор на този въпрос дават от онлайн платформата How Much в своя инфографика, базирайки се на данни от World Factbook на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Безспорен водач е Венецуела с запаси, равняващи се на 300,9 милиарда барела от суровината. Но даже и тези богати находища не са способни да спасят стопанската система на страната от тежкото състояние, в което се намира сега. А по тази причина способстват и глобите, които Съединени американски щати вкараха против Венецуела. И към днешна дата най-големият пазар за петрола от латиноамериканската страна остава " затворен ".

На второ място с най-големи находища е Саудитска Арабия. Формалният водач на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) разполага с запаси от 266,5 милиарда барела. Трета след нея е Канада със 169,7 милиарда барела, а след нея е Иран със 158,4 милиарда $.

В топ 10 на страните с най-големи находища са още Ирак, Кувейт, Обединените арабски емирства, Русия, Либия и Нигерия.

Освен размерът на залежите различен значим фактор са разноските за добива на нефт и цените, на който страните експортьорки го продават. И таман тук излиза наяве за какво за Саудитска Арабия експортът на суровината е толкоз значим.

Разходите за рандеман, както и данъците и разноските за превоз за арабската страна са най-ниските спрямо останалите огромни страни експортьорки. В Саудитска арабия добивът на един барел коства 3 $, а с прибавяне на финансовите разноски, данъците и останалите разноски цената нараства до 8,98 $.

От друга страна добивът за Англия е най-скъп - 44,33 милиарда $ с всички включени разноски.

Въпреки огромните находища за страни като Венецуела и Канада добивът също излиза много скъпо. Това най-много се обославя от геоложките особености на двете страни. Залежите там са на тежък недопечен нефт или битум (катранени пясъци), а техният рандеман е много по-труден и безценен. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР