Възобновяемата енергия отбелязва рекордно увеличение през 2022 г., като капацитетът

...
Възобновяемата енергия отбелязва рекордно увеличение през 2022 г., като капацитетът
Коментари Харесай

Рекорден ръст на възобновяемите енергийни източници през 2022 г.

Възобновяемата сила отбелязва рекордно нарастване през 2022 година, като потенциалът ѝ в международен мащаб е повишен с съвсем 10%, съобщи Международната организация за възобновима сила, като предизвести, че това не е задоволително за ограничение на изменението на климата.

Миналата година 83% от новите мощности за произвеждане на електрическа енергия са били от възобновими източници, съобщи организация IRENA (International Renewable Energy Agency), като разгласи 9,6% нарастване на потенциала за възобновима сила в международен мащаб.

Слънчевата сила, основно фотоволтаичната, и вятърната сила към момента съставляват 90 % от новото строителство на структури за възобновима сила. Въпреки че организацията означи закъснение в бранша на вятърната сила спрямо предходните две години, индустриалният потенциал въпреки всичко се е нараснал с 9%, а слънчевата сила - с 22%.

Хидроенергетиката остава най-големият източник на сила в бранша, като съставлява 37% от общия потенциал и създава 1 256 гигавата (ГВт), съгласно отчета " Статистика на потенциала на възобновимите източници за 2023 година ", представен от Агенция Франс Прес.

Общият индустриален потенциал, включващ всички възобновими източници, възлиза на 3,372 GW в края на 2022 година

" Този нескончаем рекорден растеж демонстрира устойчивостта на възобновимата сила ", съобщи генералният шеф на IRENA Франческо Ла Камера.

" Но годишното нарастване на потенциала за произвеждане на сила от възобновими източници би трябвало да нарасне три пъти над настоящето равнище до 2030 година, в случай че желаеме да останем на пътя за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий ", сподели той. " Тъй като се чака търсенето на сила да нарасне в доста райони по света, енергийният преход изисква стъпка, която да обезпечи стратегическа смяна оттатък декарбонизацията на предлагането ", сподели той.

Азия е географската област, в която през предходната година се следи максимален растеж на оборудванията за възобновими източници. Основен принос за това има Китай със 141 ГВт нови мощности от възобновими енергийни източници, което е съвсем половината от общия международен размер от 295 ГВт нови мощности.

Европа и Северна Америка са се сдобили надлежно с 57,3 и 29,1 ГВт.

В Африка нарастването е единствено с 2,7 ГВт.

В Близкия изток са пуснати в употреба 3,2 ГВт ново произвеждане на електрическа енергия с невиждан районен растеж от 12,8%. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР