Възникването на криза, свързана с енергоносителите, техните доставки и скока

...
Възникването на криза, свързана с енергоносителите, техните доставки и скока
Коментари Харесай

КСБ: Кризата с енергоносителите е проблем, но и възможност да се насочим към иновациите

Възникването на рецесия, обвързвана с енергоносителите, техните доставки и скока в цените им не е оригиналност за света, който през 70-те години на предишния век мина през такава и беше напълно изменен от нея.

Това сподели изпълнителният шеф на КСБ Валентин Николов при откриването на проведения от камарата спорен конгрес „ Перспективи за развиване на кръговата стопанска система в строителния бранш “.

Събитието се организира в границите на 22-ото издание на Архитектурно-строителната седмица, която продължава до 2 април в Интер Експо център в София.

„ Пазарната стопанска система е гъвкава – тогава стартира наклонността да се търсят енергоспестяващи производства, технологии и прочие Сегашната обстановка ще докара до доста проблеми, само че рецесията е и опция за нови промени, за които светът от дълго време приказва – очевидно към този момент им е пристигнало времето “, сподели Николов. Важно е да се насочим към иноваците, които целят намаление на енергийните разноски, намиране на различни източници и всеобщото им включване в бита, добави той. И даде образец с нуждата оптимално да се усили внедряването на дребни фотоволтаични мощности за битови потребности.

Николов означи, че също толкоз значима е и тематиката с оползотворяването на строителните боклуци, които са суровина и би трябвало да се употребяват още веднъж в промишлеността. Той обърна внимание, че бизнесът има подготвеност да влага в рециклиращи производства, само че е нужно да се отвори спор с страната за намиране на стимулиращи механизми като публично-частни партньорства и други, с цел да се реализиран огромни резултати.

Експерти от Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и НСОРБ показаха нормативната уредба. Изпълнителният шеф на Българската асоциация на изолациите в строителството инж. Йордан Николов означи нуждата да се влага и в просвета. Целта е да се набележат вероятните приложения на отпадъците от другите типове строителни материали, чиито втори живот може да е и отвън строителството.

В рамките на ревюто девет организации основаха самодейността „ Да възобновим България “ (Renovate Bulgaria). Тя ще е народен сътрудник на RENOVATE EUROPE - европейската информационна акция, имаща за цел да подкрепи намаляването на енергийното ползване в сградния фонд на Европейски Съюз с 80% до 2050 година посредством поддръжка на законодателни промени и стимулиране на амбициозни национални стратегии за възобновяване.

Основателите се сплотиха към Меморандум за съдействие, който от името на КСБ беше подписан от изпълнителния шеф Валентин Николов. Останалите осем организации са: Българската асоциация за изолации в строителството, Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Българо-австрийската консултантска компания, Хабитат България/Фондация заслон за човечеството, Центърът за енергийна успеваемост ЕнЕфект, Общинската мрежа за енергийна успеваемост ЕкоЕнергия и Българският съвет за стабилно развиване.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР