Възможността за откриване на сметки в китайски юани в аржентинската

...
Възможността за откриване на сметки в китайски юани в аржентинската
Коментари Харесай

Аржентина разреши откриване на сметки в китайски юани

Възможността за разкриване на сметки в китайски юани в аржентинската банкова система е огромен прогрес за понижаване разноските за обменни курсове, насърчаването на финансовата успеваемост и валутната диверсификация, съобщи в изявление за изданието Global Times аржентинският дипломат в Китай Сабино Вака Нарваха пред Global Times.

Коментарът му бе в отговор на решението на Аржентинската централна банка да разреши на комерсиалните банки в страната да откриват потребителски сметки в юани. Изявлението за това бе оповестено предишния четвъртък на нейния уеб страница, а статистиката демонстрира, че банката усилва продажбите си в юани съвсем всекидневно, с цел да финансира вноса.

Тази нова мярка е ориентирана към облекчение на дефицита на запаси от щатски долари и поощряване потреблението на китайската валута за интернационалните транзакции, съгласно известия в медиите.

„ Решението на централната банка на Аржентина е доста значимо, тъй като моята страна, в допълнение към поддръжката за процеса на интернационализация на юана, залага на по-разнообразна парична система, където не е належащо да използваме трета валута за продан сред нашите две страни или с нашите съществени търговски сътрудници “, сподели дипломат Нарваха. По думите му, това понижава финансовите разноски и предизвиква демократизацията на валутната кошница на интернационално равнище.

Този ход пристигна три седмици след посещаване на аржентинския министър на стопанската система Серхио Маса в Китай дружно с други представители на държавното управление, по време на което бе разгласен проект за съдействие по линия на самодейността „ Един пояс, веднъж “, който включва 13 бранша, централен от които са паричните и фискални въпроси.

По време на визитата Китайската национална банка и Аржентинската централна банка възобновиха двустранното съглашение за валутен суап от 130 милиарда юана за 4,5 трилиона песо за нови три години, като се ангажираха да усилват напъните си за възстановяване на финансовото съдействие и улеснение на търговията.

Подновяването на механизма за валутен суап укрепва пътя за разширение потреблението на локални валути, което беше доста сполучливо за икономическия продан сред Аржентина и Китай, сподели Нарваха.

След активирането на механизма, оповестено от водачите на двете страни по време на срещата на върха на Г-20 в Бали предишния ноември, обменът, употребяващ юана като валута, набъбна експоненциално, сподели пратеникът. „ Тази нова стъпка, оповестена от Централната банка на Аржентина за активиране на сметки в юани в аржентинската банкова система, е огромен прогрес в тази посока на потребление на локални валути и прибавя към доста предходни дейности като отварянето на електронен отворен пазар за спот и фючърсни транзакции в юани “, сподели Нарваха.



По същия метод наскоро китайският издател на банкови карти UnionPay разреши осъществяване на транзакции от всички негови клиенти в Аржентина, които не са китайски жители, в същия мащаб както с долари.

Посланикът уточни, че сходни ходове са извънредно подобаващи както за поощряване на китайския туризъм и ползване в Аржентина, по този начин и за обезпечаване на проследимост. Нарваха акцентира, че разширение потреблението на юана е допустимо заради допълващия се стопански темперамент, който Китай има с множеството страни в района на Латинска Америка и духа на споделеност и съдействие без налагане на каквито и да е условия.

„ Аржентина, сходно на доста нововъзникващи пазари, счита, че е нужна смяна на световната финансова архитектура в интернационалните организации, тъй че да не е насочена към спекулативна матрица. Ето за какво ние поддържаме промяната на системата във всички многостранни конгреси, като се стремим да я насочим към действителната стопанска система и индустриалната система “, означи още дипломатът.

Посланикът напомни неотдавнашните думи на бразилския президент Лула Да Силва по време на визитата му в Китай, когато той попита: „ Защо всички страни би трябвало да базират търговията си на $? Защо не можем да търгуваме въз основата на нашите лични валути? Кой реши, че доларът е валутата след изгубването на златния стандарт? “

Нарваха сподели и, че институции като Китайската национална банка, Азиатската банка за инфраструктурни вложения (АБИИ) и Новата банка за развиване на БРИКС (НБР) вършат доста за построяването на по-справедлива финансова система.



„ Аржентина залага на този нов път и неотдавна се причисли като член на АБИИ и публично изиска да стане член на НБР… Ние твърдо имаме вяра, че един по-хармоничен и уравновесен многополюсен свят, без никакви налагания, ще бъде действителност, в случай че работим дружно. В този смисъл съответният прогрес, който доста нововъзникващи страни вършат в тази посока, е добър образец “, показва в умозаключение посланикът.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР