Възможността публиката да се среща с любимите си артисти е

...
Възможността публиката да се среща с любимите си артисти е
Коментари Харесай

Сцени на открито сред приоритетите в културната стратегия на София за 2022 г.

Възможността публиката да се среща с обичаните си актьори е приоритет в културната стратегия на Столичната община и през 2022 година Това сподели в ефира на Радио София Биляна Генова – шеф на дирекция „ Култура “ в Следствен отдел към окръжна прокуратура и координатор на СП „ Култура “.
„ Приоритет са сцените навън. Миналата година, макар Covid обстановката, съвсем нямаше събития от културния ни календар, които да не се случат. Някои от тях минаха и в онлайн вид “, сподели Биляна Генова.
Тя добави, че стратегиите на Столичната община в поддръжка на плановете в областта на културата са две. Едната е Столичната стратегия „ Култура “, а другата е „ Календар на културните събития на Столична община “. Очаква се утвърждение на кандидатствалите планове по стратегия „ Култура “ от Столичния общински съвет. 
До 24 януари уредниците на фестивали и разнообразни събития могат да аплайват за „ Календар на културните събития на Столична община “, добави Генова.
„ Имаме и нов раздел. От предходната година започва реализацията в поддръжка на сцените навън. Миналата година имаше две огромни подиуми – едната в Борисовата градина, а другата в Южния парк. На тяхна територия се случиха доста събития в разнообразни сфери на изкуството “.
Тази година, по предложение на зам.-кмета Мирослав Боршош се уголемява обсега на откритите подиуми. По програмата ще може да се получава и финансова поддръжка.
Изкуството не трябва да бъде затворено единствено в централните елементи на града и налично по този метод единствено за избрани хора…Решихме, че сме длъжни да създадем по този начин, че актуалните актьори и младите създатели да бъдат предизвикани от това да основават изкуство в обществена среда, в по-периферните региони на града ни. Затова избрахме като пространство за модерно изкуство, паркът наоколо до Културен дом „ Искър “ и парка към езерото в „ Дружба “.
Вече е определен план, който ще се случи във водата на езерото, добав и Биляна Генова.
По думите й, през тази година следва разкриване на филиал на Столичната библиотека в регион „ Овча купел “.
Подробности за тактиката в областта на културата на Столичната община, можете да чуете в изявлението на Катя Василева с Биляна Генова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР