Възможностите за задълбочаване на установения политически диалог, сътрудничеството в сферата

...
Възможностите за задълбочаване на установения политически диалог, сътрудничеството в сферата
Коментари Харесай

Първо по рода си посещение на саудитски министър в България

Възможностите за задълбочаване на открития политически разговор, съдействието в областта на сигурността, енергетиката и туризма, въпроси, свързани с развиването на връзките в стопанската система и вложенията сред България и Саудитска Арабия разискаха на среща през днешния ден министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на стопанската система и планирането на Саудитска Арабия Файсал бин Фадел ал Ибрахим. Това оповестяват от Министерството на външните работи.

Посещението на Файсал бин Фадел ал Ибрахим в България е част от неговата обиколка в Източна Европа и е първо по рода си у нас , показват от Министерство на външните работи.

Министър Генчовска акцентира, че България преглежда Саудитска Арабия като един от най-важните сътрудници в Близкия изток. " Искаме да засилим партньорството си посредством насърчаване на взаимноизгодни връзки в области от стратегическо значение ", посочи тя.

Теодора Генчовска даде позитивна оценка за амбициозните проекти на престолонаследника и вицепремиер принц Мохамед бин Салман, обединени в концепцията " Визия 2030 ", целящи модернизацията на Саудитска Арабия.

Българската страна насочи покана към Саудитска Арабия да посети Международното ревю за отбранителни артикули и услуги " Хемус 2022 " в Пловдив, което ще обезпечи платформа за европейски и интернационалните компании да показват своите нововъведения пред необятна публика от целия свят и ще даде опция за контакти с нови сътрудници, се показва в известието.

Двамата министри разискаха също съветската експанзия против Украйна, както и продължаващите офанзиви на хутите на територията на Саудитска Арабия. Те се сплотиха към мнението, че всички спорове би трябвало да се разрешат по кротичък път на масата за договаряния.

По време на днешния парламентарен блиц надзор вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова съобщи, че в границите на няколкото месеца в мандата на кабинета на Кирил Петков България е изнесла оръжие, муниции, технологии и артикули с допустима двойна приложимост за разнообразни елементи по света на стойност съвсем 505 млн. лв., само че измежду тях не е Украйна.

От информацията, която показа Нинова, излиза наяве, че над половината от износа на оръжие е към страни от Близкия Изток - Оман, Египет, Оман, Саудитска Арабия - общо 317 млн. лв..

Визитата на саудитския министър идва и след ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, когато стана известно, че брачният партньор на PR-ката на водача на ГЕРБ кара длъжностен джип, благосъстоятелност на саудитския консорциум " Аркад ", който построи газопровода " Турски поток " през България по поръчка на " Булгартрансгаз ".

" Когато завърши плана, те ни дадоха техни коли, които бяха взели на лизинг, с цел да ги употребяваме. Както дадоха на нас джипове и пикапи за регионите в страната. Така и дадоха на Министерството на екологията и на Агенцията по горите. Дали са ни да ги употребяваме ", сподели тогава Делян Димитров.

Така стана известно, че най-малко 9 автомобила са получили държавни компании и министерства от саудитския консорциум " Аркад ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР