Възможностите за развиване на инвестициите между корейски и пловдивски предприятия

...
Възможностите за развиване на инвестициите между корейски и пловдивски предприятия
Коментари Харесай

КОТРА свързва корейски компании с потенциални български партньори

Възможностите за насърчаване на вложенията сред корейски и пловдивски предприятия и възстановяване на двустранните взаимоотношения разискаха аместник-кметът Стефан Стоянов и Директора на Търговската секция към Посолството на Република Корея в София (КОТРА) Юсон Хуанг, оповестиха от община Пловдив.

„ Знам, че Пловдив е вторият по величина стопански център в България и по тази причина доста желаех да го посетя “, споделя Хуанг. Тя изясни, че КОТРА подкрепя реализирането на корейски вложения в България посредством организирането на конгреси и двустранни бизнес срещи. Организацията оказва поддръжка и на българските предприятия при визитите им на изложби в Корея и спомага свързването на корейски компании с евентуални български сътрудници.

„ Ще се веселя, в случай че днешната среща бъде мотив да се усили стокообменът сред нашите две страни “, отбелязва заместник-кметът Стефан Стоянов. Принос за това има и Пловдив, който е една от огромните индустриални зони в Югоизточна Европа, където стотици интернационалните и български компании създават артикули в сферите на машиностроенето, роботиката и електрониката.

През миналата година, макар пандемията, има рекордно подписване на покупко-продажби в индустриалните зони към Пловдив, както и редица започналили планове за нови междинни и големи производства. Близо 40% от Брутният вътрешен продукт на района е от произвеждане. Вторият по величина бранш е услуги, а особено бизнес услугите са най-бързо растящият бранш в стопанската система през последните 5 години, акцентира Стоянов.

Той е припомнил, че преди две години корейската компания „ Ханон Системс “ навлезе в района на Пловдив и сега доста сполучливо развива произвеждане в индустриалната зона в Раковски. „ Това е един от най-големите производители в района и сме доста горди, че имаме мощно корейско наличие тук “, отбелязва заместник-кметът.

Тази година КОТРА навършва 60 години, във връзка на което са извършени редица срещи сред български и корейски компании за поощряване на общото икономическо развиване.

България отдава предпочитано значение на развиването на търговско-икономическото и научно-техническо съдействие с Република Корея, което стъпва на  Споразумението за свободна търговия сред Европейския съюз и Република Корея от 2009 година.

Стокообменът сред двете страни се развива на приливи и отливи. През 2019-а доближи до рекодните 313.5 млн. щ.д., а през пандемичната 2020-а падна до 252.9 млн. $. За предходната година компаниите от двете страни са си обменили артикули за 388.86 млн. $, като се регистрира растеж и при износа /+117.2%/ и при вноса. Търговското салдо обаче е все негативно за България.

Съществуват благоприятни условия за разширение на износа ни на артикули като: зърнени храни, олио, лозаро-винарски артикули, козметични/фармацевтични артикули и други. Българските виновност са непознати в Република Корея, заради което е належащо рекламиране за налагане на пазара.

Данните на централната банка във връзка с корейските капиталовложения у нас демонстрират, че в  края на 2020 година те са в размер на 66.6 млн. евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР