Възможно е вместо добавки от 50 лв. към всички пенсии,

...
Възможно е вместо добавки от 50 лв. към всички пенсии,
Коментари Харесай

Сачева допуска втора индексация на част от пенсиите

Възможно е вместо добавки от 50 лева към всички пенсии, държавното управление да пристъпи към индексация на част от пенсиите след октомври, изясни през днешния ден общественият министър Деница Сачева след съвещанието на националния съвет за тристранно съдействие. Този спор занапред следва в държавното управление, стана ясно от думите й. " Има възможност да продължи тази добавка, само че може да се предложат и дейни политики с тези средства във връзка с индексация на част от пенсиите ", сподели Сачева.

Пенсионерите получават по 50 лева към пенсиите си за август, септември и октомври. Ако се вземе решение за нова индексация на пенсиите, тя ще е без казус за ръководството на Бойко Борисов. От 1 юли пенсиите бяха осъвременени с 6.7%, което е най-голямото нарастване откогато Борисов е на власт, в случай че не броим опита му през 2013 година да компенсира едновременно 3 години без нарастване.

Сачева направи коментара по отношение на предлагането на държавното управление за нарастване на линията на беднотия с 6 лева за 2021 година Предложената от общественото министерство сума е 369 лева Министърът призна след дебатите в тристранката, че този индикатор се употребява единствено при определянето на помощите за хората с увреждания, за които следващата година ще са нужни единствено 21.5 млн. лева повече (общата нужна сума не бе съобщена). Както " Сега ", това обрича хората с увреждания на съвсем замразена финансова поддръжка следващата година. Сачева не пропусна да изтъкне, че за тази финансова поддръжка няма рентабилен аршин, което обаче не е нещо изключително, а заложено по закон. Помощите за хора с увреждания над 18 година следващата година ще бъдат от 25.83 лева до 210.33 лева съгласно степента на увреждания и типа на пенсията.

Тристранката разиска и на Обединени Патриоти за увеличение на пълномощията на Националния застрахователен институт във връзка с ТЕЛК експертизите. С допълненията към Кодекса за обществено обезпечаване Искрен Веселинов и компания оферират медицинските комисии на Национален осигурителен институт, през които минават решенията за разпределяне на инвалидни пенсии, да имат право да изпращат хората на спомагателни проучвания, а при отвод от тяхна страна даже да апелират експертното решение на ТЕЛК пред административния съд. Мненията любопитно се разделиха. Министерството на здравеопазването, Национален осигурителен институт и синдикатите се оповестиха срещу такава смяна. Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " посочи, че сходни процедури може да забавят с няколко години отпущането на инвалидна пенсия, а и да обезсмислят експертното решение на ТЕЛК, което също си има период. Социалното министерство обаче поддържа законопроекта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР