Възможно е разширяване на конфликта към северния съсед на Израел

...
Възможно е разширяване на конфликта към северния съсед на Израел
Коментари Харесай

Мирослав Зафиров: Възможно е разширяването на конфликта от Газа към Ливан

" Възможно е разширение на спора към северния комшия на Израел - Ливан. Ситуацията е извънредно нестабилна и може всеки миг да стане жертва на неприятна преценка от едната или другата страна ", разяснява дипломатът Мирослав Зафиров от задачата на Организация на обединените нации в Йерусалим в подкаста " В Обетованата земя с Георги Милков ".

Според него има избрани фактори, които вършат всичко допустимо това да не се случи, тъй като по този начин казусът в Газа би прераснал в изключително огромен районен спор.

Кога и при какви условия Хизбула би ескалирала спора? Дипломатът, който неотдавна се завърна от задача в Ливан разяснява по този начин: " Един от хората, с които се срещнах в Бейрут сподели, че най-страшно е не когато Хизбула заплашва, а когато мълчи. Червените линии не са ясно дефинирани. И това е тактичност на Хизбула. Те вършат усещане на извънредно спокойни и невъзмутими хора, които вземат решенията си след доста деликатна преценка.

При тях няма чувство за идеологическа натегнатост и нараснал звук. Точно това е страшното. Хизбула играе своя игра в района и това не ги прави по-малко рискови, дори в противен случай. Включването им в спора би било същински огромен проблем. Големите играчи в района си дават сметка и с цел да не се случи това даже сега се водят интензивни диалози. "

Мирослав Зафиров разяснява, че военният капацитет на Хизбула е несравнимо по-голям от този на Хамас. В подкаста той описа за филантропичната обстановка в Газа, за задачите на израелската войска и предстоящите в идващите седмици дейни военни дейности в южните елементи на линията.

ТЕМА преди 4 часа 726 преди 7 часа 1403 преди 8 часа 1215
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР