Възможно е окончателно споразумение между Белград и Прищина да бъде

...
Възможно е окончателно споразумение между Белград и Прищина да бъде
Коментари Харесай

Възможно е споразумение между Белград и Прищина до няколко месеца

Възможно е дефинитивно съглашение сред Белград и Прищина да бъде реализирано до няколко месеца, при работа с религия и в духа на компромисите, съобщи европейският външен министър Жозеп Борел след съвещанието на външните министри на страните членки на Европейски Съюз в Люксембург, съобщи Танюг.

Оставаме решени да доведем разговора до сполучлив край, сподели още Борел и акцентира, че триумфът на разговора сред Белград и Прищина е от основно значение за сигурността на района и на целия Европейски Съюз, предава Българска телеграфна агенция.

" Не дефинираме какво да бъде решението, а улесняваме постигането на контракт. Не желаеме да ускоряваме изкуствено договарянията, нито да ги протакаме ", сподели още Борел. Той повтори, че съществува " единствено един разговор " - този който се " води от Европейски Съюз ", а всички начинания, които способстват за процеса, са добре пристигнали.

Борел съобщи, че Съветът на Европейски Съюз е изискал цялостно единение и поддръжка както за процеса на договаряния сред Белград и Прищина, по този начин и за работата на специфичния представител на Европейски Съюз Мирослав Лайчак.

Той посочи още, че разрешаването на спора сред Белград и Прищина е належащо изискване по пътя на Сърбия и Косово към Европейски Съюз.

Европейски Съюз стартира подготовка на допълнение на листата със наказания против представители на Беларус. Тази подготовка няма да отнеме още веднъж месеци, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното съвещание на европейските външни министри в Люксембург.

Съобщението за решенията от днешното съвещание бе променено в следобедните часове и отпадна формулировката, че глобите ще обзет президента Александър Лукашенко, в случай че в Беларус ситуацията не се усъвършенства. Външните министри на Европейски Съюз през днешния ден потвърдиха, че Лукашенко няма демократична легитимност, по тази причина разширеният лист ще включва и него, разясни Борел.

Властите в Беларус не са съгласни на никакъв диалог с протестиращите. Всички страни от Европейски Съюз одобряват Лукашенко да бъде глобен поради цялостния му отвод от договаряния за намиране на някакво спокойно решение, добави висшият представител. Той посочи, че въвеждането на първия лист против публични представители на Беларус се е забавило поради затруднение, което към този момент е преодоляно - съпротивата на Кипър.

По неговите думи против листата за наказания за отравянето на съветския опозиционер Алексей Навални няма възражения от нито една страна в Европейски Съюз. Борел посочи, че описът е бил направен от Франция и Германия.

Борел настоя решението за отварянето на комплекса Вароша на остров Кипър да бъде преразгледано, тъй като би подкопало доверието сред гръцката и турската страна, и би нараснало напрежението. Турция би трябвало да се обвърже с търсенето на решение, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР