Възможен ли е български вариант на Брекзит?Страшен е този въпрос,

...
Възможен ли е български вариант на Брекзит?Страшен е този въпрос,
Коментари Харесай

Мария Спирова: В Източна Европа има изповедна русомания

Възможен ли е български вид на Брекзит?

" Страшен е този въпрос, само че в случай че има нещо, на което Брекзит ни научи, е, че няма невъзможни неща ", сподели в предаването " Хоризонт до обед " на БНР журналистът Мария Спирова, която работи в лондонско юридическо издателство.
" През 2014 година, когато пазарът на Англия се отвори за българи и румънци, на никого във Англия през разум не му минаваше да излиза от Европейски Съюз . Не беше на дневен ред. Всички живееха в естетика със статуквото. Това в границите на към година и половина интензивно се обърна , с помощта на една необикновено мощна акция за подмяна на действителността с това, което говорещи глави крещяха върху публиката от всички медии. "

" В рамките на към две години се случи магическа замяна на действителността , в която Европейски Съюз хармонично служеше на британците да получават нещо като естествени доставки на прясна храна, защото Англия не е общоприет производител на храна, главен за личната си система, продоволствена, тя разчита главно на импорт, 40% от който е от Европейския съюз ", описа Спирова.

Нещо доста сходно се случва в България , акцентира журналистът.

" Виждаме една непрекъсната ретранслация от опорни точки, които потеглят от Facebook , след което тези неща се всмукват нагоре в радиа и малките екрани и в един миг публиката се оказва бомбардирана от безконечен цикъл от хора, които упорстват на налудничави неща . Но тъй като упорстват на тях безалтернативно съвсем, най-после действителността избледнява. "

Отказът на мнозина в България, които са в журналистическата специалност, да бъдат рефери сред истината и това, което някой желае ние да мислим,  достигна размери, в които действителността не е разпознаваема за доста наши съграждани , разяснява Спирова.

" Британците в действителност достоверно, в огромната си част не знаеха какво им носи Европейски Съюз. Те живееха в щастливата си имперска реалност , където те сами са господари на света и всички богатства са техни. Глобализацията беше техният проблем, тъй като им сподели, че богатствата не ги генерират те. Българите не живеят в тази комплицираност. Повечето от нас осъзнават материалните богатства, с които е обвързван Европейският съюз и са привързани към тях. Те емигрират в Западна Европа, мразейки Западна Европа . "

Според Мария Спирова съветската агитация доста ловко експлоатира няколко неща, измежду които обговарянето на някои от неуспехите на Европейския съюз единствено от враждебни сили , не от самия съюз.

" Има известна насъбрана фрустрация, която съветската агитация ловко употребява. Когато има компактна група хора, недоволни по разнообразни достоверни аргументи от прехода , който се е случил в по-голямата част от съзнателния им живот, те са уязвими. Въпросът е кой ще се възползва от тази накърнимост . "

 Паметникът на руската войска, 9 май 2022 година Снимка: БГНЕС

" Партиите, за които приказваме в Европа, не са изолационистки. Те са интензивно, истерично и трепетно проруски. В Източна Европа има доста по-сериозна, по-изповедна русомания . Там, където Русия не можеше да манипулира през историята, тя си купуваше власт. Това, което в действителност сработи, е, че те имат добър съсловен разбор – на коя каста от обществото какво да кажат, тъй че да я завоюват незабавно. Да се натисне това копче, след което хората са към този момент сектанти. В Брекзит видяхме тъкмо това – на другите съсловия беше казано нещото, което ще ги възпламени . "

Русия влага в хора, които да взривят личните си страни , посочи Спирова, съгласно която у нас това се вижда добре.

" Възраждане " взривява българската държавност относително щастливо , без да има вътрешна морална проблематика. "  

Може ли да се разпадне Англия след изборите в Северна Ирландия?

" В момента ще направят  налудното решение да суспендират едностранно елементи от контракта по излизане от Европейски Съюз . Това човек, който не желае да му се разпадне страната, не го прави. Напълно е допустимо чисто Северна Ирландия да е губещо дружество за Англия, да ѝ е писнало да финансира Северна Ирландия и да желае тя да е нечий различен проблем. Има и кой да я прибере. Ситуацията в Шотландия не е тъкмо същата, там хората са мощно изнервени от Брекзит и по какъв начин той се отразява на цяла общественост, която не го желаеше изобщо. "

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР