Възможен е обрат за Северна Македония, ако България и Гърция

...
Възможен е обрат за Северна Македония, ако България и Гърция
Коментари Харесай

Доц. Иванов каза коя държава от Западните Балкани е най-готова да се присъедини към ЕС и къде са възможни обрати

Възможен е поврат за Северна Македония, в случай че България и Гърция изгубят самообладание. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доцент Искрен Иванов, интернационален анализатор във връзка разширението на Европейски Съюз със страни от Западните Балкани. Според него Сърбия и Северна Македония са две нетърпеливи страни.

" Дори Северна Македония да е страна-членка на НАТО, тя не се държи като съдружник в границите на НАТО. Да, несъмнено, те имат доста начинания, които са отдадени на устойчивостта на НАТО, на хибридните закани и т.н, само че огромна част от тези конгреси, от тези планове са с натовско финансиране, те обслужват натовските ползи. Докато Северна Македония с едно такова държавно управление от ден на ден стартира да се отдалечава от реториката, която е възприела НАТО в дейностите си, в тактиките си. Да не приказваме пък откритите провокации, които страната хвърля към България и към Гърция. Такова отношение към съдружници, просто не е рационално, то разединява Алианса в една точка, където той би трябвало да има повече от солидно наличие ", изясни доцент Искрен Иванов.

По думите му във връзка с Сърбия основна роля играе Китай: " Ако Европа откри общ език с Китай, Сърбия ще има зелена светлина за участие в общността. Но, в случай че Европейски Съюз избере пътя на борбата, тогава се притеснявам, че Сърбия може да реши да отсрочи пътя си към Европа за сметка на икономическите и към този момент военно-стратегическите преимущества, които има в подтекста на съдействието си с Китай ".

Анализаторът акцентира, че Европа е в доста деликатна позиция: " Защото от една страна тя би трябвало да реши какви да бъдат нейните връзки с Китай и от друга - дали да се състезава с него, в лицето на страни като Сърбия ".

По отношение на Косово и Босна и Херцеговина - тяхната историческа орис и участието им в Европейски Съюз е тясно обвързано със Сърбия, означи Иванов. " Ако в един миг се вземе решение те да станат страна-членка на Европейски Съюз, моето мнение е, че Европа ще е доста деликатна, тъй като Брюксел би трябвало деликатно да балансира сред изгодите, които Европа ще извлече от сръбското участие в общността и това на Босна и Херцеговина. Ако Европа успее да притегли тези три страни внезапно в общността, това ще е, по този начин както се споделя, гениалният метод, само че дали ще се случи, мъчно е да се каже, поради, че виждаме че и понастоящем сред Сърбия и Косово тлее напрежение. Докато това напрежение го има ми е мъчно да си показва по какъв метод косовците ще седнат на една маса със сърбите и ще договарят за участие ", разяснява анализаторът.

За Албания и присъединението й към Европейски Съюз Иванов сподели, че няма подозрение, че в един миг това ще се случи, защото страната потвърдила като благонадежден сътрудник на НАТО: " Встрани от европейската си политика, Албания има положително партньорство със Съединените щати. От тази позиция, нейната бъдеща интеграция в евроатлантическите структури ще мине безпрепятствено, само че в нескончаем интервал от време ".

Доц. Искрен Иванов обърна внимание, че Черна гора е подготвена за присъединение към Европейски Съюз, само че последната дума принадлежи на Европа: " Черна гора постави най-вече старания за това да усъвършенства върховенството на закона и качеството на демокрацията и да сътвори една по-прозрачна политическа система. Така че тя е подготвена да се причисли към Европейски Съюз, въпросът е с каква динамичност ще се движат последните преговорни глави ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР