Възлагат ми работа, която не е свързана със задълженията по

...
Възлагат ми работа, която не е свързана със задълженията по
Коментари Харесай

Посочиха 10-те най-чести нарушения на трудовите права

Възлагат ми работа, която не е обвързвана със отговорностите по длъжностна характерност, работодателят не провежда безвъзмездни медицински прегледи, не получавам в допълнение заплащане за работата на отсъстващ сътрудник, която правя, работодателят се намесва в активността на синдикалната организация, не ми дават опция да употребявам целия заплатен годишен отпуск, назначен съм на една служба, а работя друго, разпореждат ми работа по време на отпуск/болничен, както и в почивни дни, работя повече от 40 часа на седмица при петдневна работна седмица и не ми заплащат ексклузивен труд, работодателят не извършва договорености в Колективния трудов контракт, не ми е предоставено работно облекло и/или консумативи за работа. Това са топ 10 нарушавания на трудовите права в България, съгласно данни от сигнали на служащи, постъпили в структурите на КНСБ през 2022 година.

КНСБ показа през вчерашния ден Осмия годишен отчет за нарушаванията на трудовите права в България.

През 2022 година към структурите на конфедерацията, посредством главните членове, районните структури, онлайн платформа на КНСБ за мониторинг и съвещания при нарушени трудови права, доверените юристи на КНСБ, мобилното приложение на КНСБ – VOX KNSB, както и посредством сигнали на синдикални членове и жители, изявления в средствата за осведомление и обществените мрежи, са били подадени общо 19 625 броя сигнала за нарушавания.

Тази година отчетът би могъл да се преименува на “Доклад за употреба на работещите в България ”, е декларирал вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, представен от пресцентъра на синдиката. Той е показал главните данни, заключения и рекомендации в отчета.

Докладът, както всяка година, ще бъде изпратен до министерството на труда и обществената политика, ГИТ, прокуратурата.

Според данни от ИА “Главна ревизия по труда ” броят на осъществените инспекции е 42 396. А установените нарушавания от инспекцията са 191 200. Това значи, че на една инспекция инспекторите установяват приблизително 4,5 броя нарушавания. През 2021 година статистиката сочеше 4 броя нарушавания на инспекция, което значи, че за 2022 година има нарастване. Тук става въпрос за инспекции, които са осъществени. А какъв брой не са и какъв брой предприятия не са били инспектирани, остава единствено да гадаем, е отбелязал Капитанов. По думите му излиза, че в България има два закона, за които не е ясно кой е по-нарушаван от другия – единият е Кодексът на труда, другият е Законът за нарушавания по пътищата.

Както инспекцията по труда, по този начин и КНСБ, установяват, че най-вече нарушавания има в областта на главните и безвредни условия на труд – 3862 броя. На последващо място са нарушаванията във връзка заплащането на труда (2940), а на трето – работното време и почивките (2455).

По отношение на нарушаванията при започване на работа, Капитанов е обърнал внимание на непредоставяне на длъжностна характерност и на копие от уверение за регистрация на подписан трудов контракт в Национална агенция за приходите, както и неналичието на подписан писмен трудов контракт.

“Искам да напомня, че преди няколко седмици Народно събрание одобри на първо четене закона за електронна трудова брошура. В момента е образувана работна група, в която КНСБ взе участие интензивно, с цел да разберем по какъв начин ще се случва този електронен трудов запис. На този стадий в работната група сме се насочили към вид на уведомленията, които работодателят дава към Национална агенция за приходите при започване на работа, да бъдат разширени с елементи по отношение на трудовата брошура. Така и служащите и чиновниците, и работодателите ще имат достъп до тях, като работодателите няма да могат да виждат трудовите хонорари и компенсациите, които са получавали работещите във времето обратно. Всички книжки, които са на книжен притежател, ще не престават да съществуват като доказателствено средство при възможни неточности ”, е отбелязал Тодор Капитанов.

Той сподели още, че по по този метод, откакто се вкарат тези данни за работната заплата, Национален статистически институт всеки месец ще има опция да дава информация за нивото на работите заплати.

За пръв път в България са установени и нарушавания при осъществяване на работа от разстояние, съобщи Българска телеграфна агенция. КНСБ установи близо 200 такива – хората се оплакват, че работят от разстояние без тяхното единодушие.

Относно нарушаванията във връзка заплащането на труда, максимален брой подадени сигнали има по отношение на неполучаването на в допълнение заплащане за работа, осъществявана вместо отсъстващ сътрудник (563). Едно от установените нарушавания е, че работодателят вкарва неизпълними правила, с цел да запазят заплащането по-ниско – на равнището на минималната работна заплата. Представителите на федерациите към КНСБ са споделили, че в другите сфери има недостиг на фрагменти, заради която се стига до употребите на работещите – дружно с неналичието на спомагателни заплащания за ексклузивен труд и работа в почивни и празнични дни.

От години КНСБ упорства сумираното работно време да бъде прилагано единствено в предприятия с непрекъсваем режим на работа. Основният проблем е, че се вършат фиктивни графици и смени, които и се оферират на инспекцията по труда. Но работещите в тази форма на отчитане на работното време постоянно биват подведени и комплицирани. През 2020 година КНСБ направи подписка по самодейност на индустриалните федерации. Събрани са над 100 хиляди подписа, които са връчени на министъра по труда и обществената политика.

Експлоатация има и при нарушаванията, свързани с работното време и почивките. “Хората всеобщо не съумяват да употребяват своите почивки. Остават на работа след работно време, нямат опция и за софтуерни почивки. Това води до пренатоварване и стрес на работното място ”, е показал Тодор Капитанов. Той е обърнал особено внимание на обедната отмора. Тя не се включва в работното време, нито се заплаща, нито влиза в трудов и застрахователен стаж.

“Ако някой шеф принуждава работещия да поставя труд по време на почивките, които му се поставят по закон, би трябвало да знае, че това също е форма на употреба ”, съобщи Капитанов.

Той е сложил акцент на сигнала, подаден от близо 200 души, които показват, че работят от разстояние и получават задания по имейл и по телефон след приключване на работното им време. КНСБ предлага въвеждането на “правото на изключване ”. Това означа, че след привършване на работното време работодателят не би трябвало да дава задания и да се обажда на своите подчинени. Същото важи и от сътрудник към сътрудник, както и от клиенти към работещи. Работникът не би трябвало да носи отговорност да дава отговор на позвъняванията на своя шеф. Тъй като това не може да се ползва във всяка сфера, КНСБ упорства да има вид това право да се договаря и посредством КТД и форматите, в които то да бъде контролирано.

Тодор Капитанов подчертава върху случаите на принуждаване от страна на работодателя служителят да работи 4 часа на работното място, а другите 4 да ги регистрира като отпуск. “Това е нова констатация и за нас. Оказва се, че е нова форма за лъжене на работещите, че употребяват отпуските си. Когато работещият изиска да употребява отпуска си, ръководителят му декларира, че тя към този момент е употребена. Хората остават на работа през целия ден, само че работодателят ги е водил в отпуски ”, изясни той. Такъв сигнал са подали 101 души.

Сред най-честите нарушавания при преустановяване на трудови правни отношения са забавянето на връщането на трудовата брошура и други основни документи (367). 160 сигнала са получени по отношение на това, че работодателят не внася осигурителни вноски в избраните от закона размери и периоди. “Въпреки, че има криминализиране под натиска на КНСБ на сходни действия, нарушаванията не престават ”, означават от КНСБ.

По отношение на нарушаванията при групово трудово договаряне най-вече сигнали са подадени за отвод от страна на работодателя за договаряне в КТД на клаузи за по-високи работни заплати и/или спомагателни хонорари (370). Очакваме тази процедура би трябвало скоро да бъде прекъсната. КНСБ упорства за бързо транспониране на Директивата за съответни минимални работни заплати и поощряване на груповото договаряне. Това би трябвало да се случи до края на 2023 година Вследствие на това процесът на групово трудово договаряне ще бъде по-улеснен и по-разширен.

Констатирани са и забележителен брой нарушавания на синдикалните права. Най-много сигнали са подадени за интервенция в синдикалната активност – 415. За напън от страна на работодателя върху членуващи в синдикални организации са алармирали 306 души.

Капитанов разяснява и данните по отношение на нарушаването на правото на ЗБУТ. 311 души са декларирали, че търпят обиди по време на работа. Той даде действителен образец за обиди и принуждение на работното място, в който работодателят насочва писмена опасност, към своите чиновници. Капитанов акцентира също, че в КТ към момента няма формулировка на термините “тормоз ” и “насилие ”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР