Възглавницата е незаменим елемент във всяка спалня. Нейната задача е

Възглавницата е незаменим елемент във всяка спалня. Нейната задача е ...

Как правилно да изберем най-подходящата възглавница


Възглавницата е незаменим елемент във всяка спалня. Нейната задача е да поддържа правилно шийните прешлени и главата, благодарение на което мускулите ни могат да се отпуснат и да си починат, а дихателните пътища се изчистват. Неправилно избраната възглавница може да доведе до болки и скованост във врата, хъркане и дори нощна апнея. Изборът на възглавници е огромен, така че ние ще ви помогнем да намерите правилния!

Първо матрак, после възглавница за сън

Ако изберете мек матрак и твърда възглавница за него, тялото ще потъне в матрака и главата ще остане изправена, правейки врата да се огъва неестествено. От друга страна, твърдият матрак и меката възглавница ще доведат до недостатъчна опора на врата. Ето защо трябва да мислите само за закупуване на възглавница, след като изберете правилния матрак.

Страхотен тест

Как да проверите дали избраната възглавница е добра за вас? Имате нужда от помощта на друг човек. Това може да бъде някой от семейството, приятел, а в магазина - продавач-консултант. Вземете възглавница и легнете на матрак по ваш избор. Легнете по гръб, така че възглавницата да поддържа врата ви, а ръцете ви да са върху матрака. Лицето ви трябва да е успоредно на тавана. Ако брадичката се наклони към гърдите, възглавницата е твърде висока или много твърда. Ако главата се наведе твърде много назад, възглавницата е твърде ниска или прекалено мека. Вторият човек ще ви помогне да прецените дали главата е в правилната позиция. Винаги можете да помолите другия човек да направи снимки с телефона си, ако искате да се видите със собствените си очи. Така също ще може да прецените, дай ви е подходяща тази възглавница или не.

Структура на тялото и избор на възглавница

Няма универсална възглавница, защото всеки човек има своята специфична костна структура. Колкото и странно да ви звучи, структурата на раменете ни има най-голямо влияние върху избора на възглавница. Ако имате тесни рамене, имате нужда от по-малка опора за врата си, което означава, че по-ниска или мека възглавница ще бъде по-добра за вас. Ако имате широки рамене, имате нужда от по-голяма и твърда площ за врата, така че потърсете по-високи или по-твърди възглавници. Това е особено важно за хора, които предпочитат да спят в поза настрани.

Висока или ниска?

Много от нас са склонни да избират твърде високи възглавници. Тогава шията се огъва неправилно, а мускулите не могат да се отпуснат. Човек, който е свикнал да спи на високи възглавници, може в началото да му е удобно, но след няколко години такъв сън може да развие сериозни проблеми. Със сигурност в началото ще бъде трудно да свикнете с по-ниската от обичайната възглавница, но след дълго време подобен избор ще повлияе положително както на вашето здраве, така и на сутрешното ви благополучие!

Източник: actualno.com