Въздухът в Пловдив миналата година е бил най-мръсен на 3

...
Въздухът в Пловдив миналата година е бил най-мръсен на 3
Коментари Харесай

Въздухът в Пловдив най-мръсен на 3 декември

Въздухът в Пловдив предходната година е бил най-мръсен на 3 декември. Това излиза наяве от данните на екоинспекцията за 2018-а. В този ден Автоматичната измервателна станция " Каменица " е засякла превишение с 3,17 пъти над нормата за най-опасните фини прахови частици (ФРЧ 10). На АИС " Тракия " пък превишаването на среднодневната норма е 4,15 пъти.

Като цяло пунктовете за мониторинг на въздуха в Пловдив регистрират възстановяване на качеството на въздуха през 2018-а, оповестиха от РИОСВ-Пловдив, откакто " Марица " изиска информация за предходната година. За да стигнат до обнадеждаващата вест екоинспекторите са наблюдавали изменението на записаните средногодишни стойности и брой превишения на средноденонощната норма по индикатор фини прахови частици (ФПЧ10) от 2009 година до 2018 година Данните, регистрирани в двата пункта - АИС „ Каменица “и АИС„ Тракия “, демонстрират низходяща наклонност. Измерените средногодишни стойности през 2009 година в АИС „ Каменица “ са 61,65 µg/m3 при регистрирани 165 превишения, а в АИС „ Баня Старинна “ - 66,41 µg/m3 със 178 превишения. През 2018 година данните по този индикатор от двата пункта установяват понижаване на измерените средногодишни стойности и на превишенията на средноденонощната норма. В АИС „ Каменица “ са регистрирани 78 дни с превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици, а в АИС „ Тракия “ са 107. Измерените средногодишни стойности през 2018 година в АИС „ Каменица “ са 38,97 µg/m3, като средногодишната норма за запазване на човешкото здраве е 40 µg/m3, обясниха от екоинспекцията. Намалението на превишенията по отношение на 2017 година сред 10 и 20%. Тогава проблематичните дни на " Каменица " са били 85, а в " Тракия " - 127.

Както " Марица " към този момент писа, станцията за премерване чистотата на въздуха на Баня Старинна бе преместена в ЖР " Тракия " покрай парк " Лаута ". Срещу това последва реакция от екоактивисти, които обявиха, че това се прави, с цел да се понижи броят дни с превишения на ФПЧ, защото регионът към парка е по-чист от този до Баня Старинна.

На питане на " Марица " до Изпълнителна организация по околната среда към Министерство на екологията дадоха отговор, че дните с регистрирани превишения през отоплителния интервал - от 1 октомври 2018 година досега, са 38 превишения за ФПЧ10 в АИС „ Каменица “ и 53 в " Тракия “. Отоплителният интервал завършва в края на март, когато проблемите с въздуха по традиция понижават.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР