“Въздухът е склад на Божествени енергии. Животът е складирал там

...
“Въздухът е склад на Божествени енергии. Животът е складирал там
Коментари Харесай

Петър Дънов: Силата на човека идва от белите дробове

“Въздухът е склад на Божествени сили. Животът е складирал там своите енергии”, е споделил Учителя Петър Дънов в своя сказка.

Дънов счита, че въздухът е притежател на сила и магнетизъм. Тази сила минава през носа на индивида и обновява цялата му нервна система. Чрез дишането човек може да принуди мозъка си да мисли вярно, сърцето - да усеща право и стомахът - да работи обикновено, написа zdrave.to.

Дишането е двоен развой - физически и душевен. Крайната цел на дишането като психологичен развой е пречистването на мисълта. Има три типа дишане: горно, приблизително и долно, съгласно това коя част от дробовете взема най-голямо присъединяване в процеса.

Това са съответните упътвания по тематиката, дадени от Петър Дънов и разказани в книгата “Здраве, мощ и живот”.
Дълбокото дишане е цялостно дишане.
При него вземат присъединяване и горната, и долната част на дробовете. Като се поема повече въздух, всички алвеоли се изпълват и човек задържа въздуха в дробовете си по-дълго време. Колкото повече въздух поема човек, толкоз повече прана (б.а. енергия) влиза в дробовете му. От тях тя прониква в целия организъм. Заедно с праната, човек възприема повече хрумвания, които след време се осъществят.

“Който желае да придобие самообладание, да диша надълбоко. Не диша ли надълбоко, той ще стане нервозен, раздразним, припрян. Видите ли човек, който диша бързо, малко, ще знаете, че дишането му обгръща единствено горната част на дробовете.

Белият дроб съставлява комплицирана лаборатория, в която се кръстосват доста сили. Праната от въздуха прониква в белите дробове и оказва помощ за озонирането на кръвта дори там, дето въздухът мъчително може да проникне. В по този начин пречистената кръв се влагат детайлите на живота. Най-добро е цялостното дишане.

Когато дишането не става вярно, в организма се наслояват полуорганични субстанции - утайки, които са причина за всички заболявания. Благодарение на тях, кръвта на индивида не може добре да се пречиства, което става причина за насърчаване на доста микроби

Човек би трябвало при поемане да изпълни белите дробове с колкото може повече въздух. Тогава при уголемение на белия дроб диафрагмата отива надолу. А при плитко дишане диафрагмата отива нагоре и натиска сърцето, в резултат на което се раждат някои сърдечни заболявания. Силата иде от белия дроб. Силен човек е оня, който диша правилно”, споделя Учителя.

Той е бил сигурен, че има връзка сред храносмилателната и дихателната система. Като се храни вярно, човек и диша вярно. Щом диша вярно, мисълта му също е “права”. Значи сред храненето, дишането и мисленето има връзка.

Здравето е обвързвано със съзнателното дишане. Ето за какво, най-малко по 3 пъти дневно - заран, обед и вечер, преди лягане човек би трябвало да извършва 10-15 минути дишане.

“Съвременните хора вдишват и издишват по 20 пъти в минута. Това е бързо дишане. При него окислението на кръвта става бързо, заради което част от нея не може да се пречисти. Тази е повода дето доста хора имат повече нечиста, венозна кръв в организма си, в сравнение с чиста. Който диша бързо, има слаба воля. Приложете волята си при дишането и последователно намалявайте вдишванията - от 20 слизайте до 19, 18, 17, 16, 15. Ако можете да стигнете до 10 вдишвания в минута, това ще се отрази здравословно върху организма ви. Ако дишате добре, можете да останете на Земята до дълбока напреднала възраст. Ако не диша вярно, човек отпътува прибързано на оня свят”, съветвал Петър Дънов.

Той е препоръчвал на учениците и почитателите си да употребяват за дихателни извършени ранните утринни разходки когато въздухът е цялостен с витална сила и прана. Колкото по-рано заран се излиза на разходка, толкоз по-добре. Учителя е съветвал да се излиза навън, на чист въздух и да се отдели най-малко един час единствено за дишане и гимнастика.

“Упражненията, които вършиме, са нужни тъй като в половината част на тялото ви се събира отрицателна сила, а в другата половина - позитивна. При упражненията с гимнастика другите сили на тялото се балансират”, споделя Учителя.

Ето едно постоянно практикувано от него и учениците му упражнение: ръцете са напред, с длани във вътрешността. Ръцете отново напред, само че с длани на открито. Ръцете встрани, нагоре и отново напред.

Когато изнасяте ръцете напред, първо дланите ще бъдат във вътрешността, а след това на открито. Когато поставяте ръцете си напред, с дланите на открито, това придвижване въздейства върху лицето и става продан сред силите на ръцете и тези на лицето и главата. Дланта на ръката е негативна, а горната ѝ част - позитивна. Когато поставите ръцете на гърдите си, с длани към тях, става обмяна сред силите на ръцете и тези на гърдите. По този метод се уравновесяват силите в организма.

Гимнастика за насърчаване чакрите при сърцето, гръкляна, слънчевия сплит

Тези чакри би трябвало да се хранят, да се развиват. Понякога върху тях се натрупват негативни сили. Следните извършения би трябвало да се вършат тъкмо и без неточности:

1. Ръцете са хоризонтално напред. След това се слагат с върховете на пръстите върху пръстите на краката. После ръцете се издигат в профил нагоре до над главата и отново се връщат обратно до пръстите на краката. Това се повтаря няколко пъти.

2. Ръцете са върху колената. Следва придвижването им до над главата и назад. Повтаря се няколко пъти.

3. Двете ръце се слагат на слънчевия възел и по-късно - откъм гърба на кръста.

4. Едната ръка се слага върху слънчевия възел, а другата - на гърдите. След това ръцете се сменят.

5. Двете ръце се слагат от всяка страна върху слепите очи.

6. Едната ръка се слага върху коляното, а другата - върху гърдите на отсрещната страна на тялото. След това ръцете се слагат назад.
Дихателни извършения
1. Начин на осъществяване: ръцете, свити на пестник, поставете на раменете. Разтваряте постепенно ръцете встрани, вдишвате надълбоко въздух, задържате го и по-късно спускате постепенно ръцете си надолу, в профил на тялото, като постепенно издишвате. Ако се уморите, починете си малко и направете упражнението още няколко пъти. По този метод приемате задоволително прана от въздуха и кръвта се раздвижва, капилярите се уголемяват и кръвообращението се усилва.

Когато дишате, не мислете за нищо друго, с изключение на за въздуха, който вдишвате. Човек би трябвало да вдишва и издишва въздуха през носа, а не през устата.

2. Дишане с периодично повтаряне на ноздрите: когато желаете да поемете надълбоко въздух, затворете дясната ноздра с ръката си и поемете въздух през лявата ноздра. След това затворете си лявата ноздра, като задържите въздуха известно време в дробовете си. После отворете дясната ноздра и постепенно изпускайте въздуха на открито. По този метод ще се образуват две противоположни течения в живота. Когато сте неразположени или смутени вътрешно, правете това упражнение за дишане, като се свързвате с Божественото схващане.

3. При болки в стомаха, главата и белодробни заболявания: заран, обед и вечер правете по 12 до 19 извършения за дишане. Отначало по 6. Всяко поемане, задържане на въздуха и издишване съставляват едно упражнение.

На поемане броите до 16, задържането на въздуха също става, до момента в който броите до 16, а при издишването се брои до 32. Вдишването се прави през лявата ноздра, след това се издишва през дясната ноздра. Това съответствие на бройките - 16, 16, 32 продължава да се практикува 2-3- месеца наред.

4. При мисловен труд: човек поема въздух първо през лявата ноздра, като брои постепенно до 10-15. После да я запуши, да задържи въздуха в дробовете си към 30-40 секунди и по-късно да го издиша постепенно и ритмично през дясната ноздра. Това упражнение може да се прави по 3-4 пъти дневно, належащо е за здрави и за заболели. За предпочитане е да се прави на открито, на чист въздух, а не в стая.

5. При раздразнителност: запушете с палеца на дясната ръка дясната ноздра, а през лявата поемайте въздух, като броите въображаемо до 7. След това задръжте въздуха и въображаемо бройте до 10. После запушете лявата ноздра, а през дясната изпускайте въздуха постепенно, като броите до 9. Това упражнение оказва помощ за контролиране на нервната възбуденост, за усмиряване на мозъка и за увеличаване на паметта. Сутрин и преди обяд ще поемате въздух през лявата ноздра, а ще го пускате през дясната. Вечер ще поемате въздух през дясната ноздра, а ще го изпускате през лявата. Ще вършиме упражнението по 21 пъти дневно - заран, преди обяд и вечер, по 7 пъти.

6. Дихателно упражнение, обещано на 7.1.1938 година:

Двете ръце се протягат хоризонтално встрани с отворени длани, обърнати нагоре.

А. Вдишване

Бавно се вдишва въздух и в същото време се свиват пръстите, при което палецът се слага върху междинния пръст и показалеца. През това време се мисли, че дружно с въздуха се възприема и Божията обич.

Б. Задържане на въздуха

Задържаме въздуха колкото може по-дълго време, през което мислим, че усвояваме Любовта, тя прониква в цялата ни природа. През време на задържането на въздуха постепенно прибираме двете ръце (които са със свити пръсти) до гърдите и ги слагаме на тях.

В. Издишване

Постепенно протягаме ръцете си встрани хоризонтално и когато напълно ги протегнем, постепенно изправяме пръстите на ръцете. През време на това придвижване издишваме въздуха и мислим, че изпращаме в света светлина, която излиза от нашата Любов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР