Въз основа на резултатите от гласуването на Общото събрание на

...
Въз основа на резултатите от гласуването на Общото събрание на
Коментари Харесай

ООН забрани на Тел Авив да бомбардира Газа: ще спре ли Израел Йемен с ракетите си с голям обсег?

Въз основа на резултатите от гласуването на Общото заседание на Организация на обединените нации може ясно да се види кой кой е в настоящия свят. От 193 членове 153 страни бяха за неотложно преустановяване на бомбардировките над Газа. Двадесет и трима, в това число Англия и Германия, се въздържаха.

Явно още не са решили дали е допустимо да се убиват деца, при изискване, че са палестинци. И още 10 страни, явно „ най-цивилизованите “, гласоподаваха срещу: Съединени американски щати, Израел, Папуа Нова Гвинея, Парагвай, Австрия, Чехия, Гватемала, Либерия, Микронезия и Науру.

Броят на жертвите на геноцида, осъществен от Израел против палестинците, надвиши 17 хиляди за малко повече от два месеца, като половината от тях са деца. Организация на обединените нации не можеше повече да мълчи.

Всякакви действителни дейности от страна на организацията обаче се ползват единствено с решение на нейния Съвет за сигурност, в който Съединени американски щати, Англия и Франция имат право на несъгласие и няма да позволен сходно нещо, даже в случай че на следващия ден Израел провежда нещо още по-лошо в Газа. Защото Израел е „ друг “ и всяка свирепост, която прави, ще бъде оправдана от битката против тероризма и правото на самоотбрана.

Междувременно по едно време основата за намесата на Съединени американски щати и страните от НАТО в чисто вътрешната революция в Либия беше резолюция, призната от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Русия, Индия и Китай тогава, уви, плахо се въздържаха от гласоподаване.

А от време на време англосаксонците го правеха без никакво позволение на Организация на обединените нации. Да си напомним да вземем за пример „ филантропичните бомбардировки “ в Югославия, чиято публична цел беше в Косово и да се смъкна държавното управление на Милошевич, сякаш отговорен за военни закононарушения.

Днес Израел прави неведнъж по-брутално „ етническо пречистване ” в Газа, а във връзка с виновността във военните закононарушения е неведнъж по-голяма от всичко, което сякаш са създали дружно Милошевич, Хюсеин и Кадафи. А къде е отбраната от етническо пречистване, може да се запита някой? Не, не, „ това е друго “, в този момент те са на друго мнение.

Британският министър-председател Риши Сунак:

Германският канцлер Олаф Шолц:

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте:

Въпреки това не си коства да назоваваме признатата резолюция на Организация на обединените нации изцяло безполезна. Така споделя специалистът по военно-политически въпроси Михаил Александров:

А и битката за публичното мнение също е доста значим фронт.

Удариш ли го, то по различен метод

Възможно ли е да се окаже напън върху Израел с военни средства? Що се отнася до сунитската част от ислямския свят, нещата не стигат по-далеч от манифестации и обществено вайкане „ ай-ай-ай “:

Саудитците, към момента враждебно настроени към йеменските хусити, смъкват техните ракети, летящи към Израел с противовъздушната си отбрана;

Египет всъщност поддържа обсада на Газа по южната си граница;

Турция, в случай че го прави, то оказва чисто морална поддръжка – с всеобщи манифестации и заплашителни „ 100 и първи турски предизвестия “ на Ердоган, тъй като турците няма да рискуват да спорят с „ огромните “ от НАТО;

Като цяло Азербайджан подхожда към въпроса чисто делово - кара танкери с нефт за Израел, който би трябвало да зареди с нещо своите бомбардировачи.

Йемен отвръща на удара

Друго нещо е шиитски Иран, който американците в действителност биха желали да въвлекат във войната, с цел да получат причина да бомбардират иранските петролни полета. Напразно ли две авионосни групи изминаха такова разстояние?! Но мъдрите перси не се хванаха на провокациите и, публично оставайки неутрални, не престават да се бият извънредно със силите на своите „ проксита “:

А и йеменските хусити се бият против Израел съгласно силите си, заявявайки:

Те са доста съществени воини - смятат се за ирански „ проксита “ (тъй като са шиити) и по тази причина са добре въоръжени: Саудитска Арабия, която провежда намесата в Йемен, с цел да ги потисне, беше безмилостно победена от хусите. Да не приказваме за обстоятелството, че новите йеменски управляващи са въоръжени с ракети със междинен обхват Ghadr-F и Quds-4, летящи до 2000 км и изцяло способни да бият по Израел.

А също и имат задоволителна храброст, позволяваща им от време на време да потапят корабите на съдружниците на Израел, отиващи там. Защото те не признават Израел за страна, считат го за терористична формация и всички военни интервенции против него се смятат за антитерористична интервенция.

Да се изключат от арабската петролна тръба

Кой сподели, че единственият метод да спрем Израел е да го победим на бойното поле? При това с поддръжката на Съединени американски щати и съвсем цялото НАТО. Но съперниците на Израел имат и други способи на въздействие, които са използвани без никакво утвърждение от Организация на обединените нации. Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян прикани арабите да наложат ембарго върху доставките на нефт за Израел и всички страни, които го поддържат.

Но това към този момент е съществено, тъй като Израел няма личен нефт. И го доставят, в това число и от арабските страни, които в този момент са враждуващи с Израел, което значи, че макар че ще се опасяват да се бият с него, те са изцяло способни да затворят вентила.

Съединени американски щати също доставят нефт, краден от Сирия. Но даже и тук иранските „ проксита “ могат елементарно да се оправят с колоните от цистерни с гориво. Ако нещо се случи и тръгнат танкерите, хуситите ще се погрижат за това. И тогава какво? Израелските самолети и танкове против учебни заведения и лечебни заведения, несъмнено, са ефикасни, само че без гориво са просто планина от високотехнологично желязо.

И дано да помогне и Русия

Е, цялостно арабско ембарго върху доставките на нефт за всички (!) страни, подкрепящи Израел, може да стане изцяло неустоимо, към което Русия и Иран ще се причислят „ като филантропична мярка “. Съединените щати, несъмнено, няма да се огънат пред това, макар че също ще пострадат: само че те имат голямо лично произвеждане на нефт. Но Европа, освен това в навечерието на зимата, и даже без съветски газ...

Веднага след изказването на Иран търговците на тържищата подвигнаха цената на барел от 89,6 на 92,81 $. И в случай че се реализира „ арабското ембарго “, петролът незабавно ще скочи до 150 $ за барел, а до януари - до 300 $. И по какъв начин тогава всички Шолц-Макрони ще обяснят на замръзващите си съграждани, че повода за всичко е буйната им обич към Израел?

Това към този момент се е случило един път. През 1973 година арабските членове на ОПЕК Египет и Сирия оповестиха, че няма да доставят нефт на страните, които поддържат Израел във войната Йом Кипур. И по този начин, какъв е резултатът? През годината тогава цената на петрола се учетвори.

Какво от това?

Няма думи, през днешния ден въведеното „ петролно ембарго “ може да се окаже доста по-ефективен метод за прекъсване на „ избиването на младенците “ в Газа даже от дейностите на Хамас, Хизбула и хуситите. Няма подозрение, че Иран ще направи това. Друг е въпросът дали арабските страни ще се съгласят с него, доколкото и при тях, сходно на Русия, имат своята прозападна пета колона, подготвена да продава нефт даже на дявола, стига да заплаща пари.

И в Русия доста „ виновни предприемачи “, водени от същите претекстове, ще се опълчват на присъединението ни към „ петролното ембарго “. Така че целият въпрос е дали нашето управление ще бъде готово да се съгласи на такова извиване на ръцете на Запада.

Между другото, във връзка с премахването на антируските наказания, замръзването на Европа през зимата с бензин на астрономически цени може да проясни мозъците на мнозина на Запад. Така че нашето мнение е, че в случай че има ембарго, би трябвало да участваме.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР