Въвеждането на засилен контрол върху стоките с висок фискален риск

...
Въвеждането на засилен контрол върху стоките с висок фискален риск
Коментари Харесай

Веригите притеснени, че ще останат без български плодове и зеленчуци

Въвеждането на засилен надзор върху стоките с висок фискален риск от началото на годината без авансово координиране на практическите детайлности с бизнеса ще се отрази отрицателно още тази пролет на търговията с пресни български плодове и зеленчуци. За това предизвести в сряда Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия, в което членуват всички огромни търговски вериги.

Контролът бе въведен в първите дни на 2024 година, като съгласно новите правила всеки транспорт на такава стока над 500 кг и от транспортно средство над 3,5 тона може да става единствено с неповторим номер на транспорта, който се изкарва онлайн от уеб страницата на Национална агенция за приходите посредством електронен автограф.

Ако при прекъсване на камиона тежестта на стоката не подхожда на написаното в номера, или има разминавания в часовете на транспорта, данъчните имат право да задържат стоката. Сред стоките с висок фискален риск с изключение на горивата са и съвсем всички хранителни артикули, както и земеделската продукция.

“Търговските вериги работят с десетки и даже стотици дребни аграрни производители, за които е на практика невероятно да изкарват на полето такива номера ”, разясни Вълканов.

“Ако запорирането на такава стока стане примерно в петък вечерта, ние нямаме никаква опция да платим на Национална агенция за приходите да вдигне запора, защото

банковият превод в най-хубавия случай ще дойде при тях в понеделник.

Така ние оставаме без стоката. Освен това дребните аграрни производители нямат на полето компютърна връзка, достъп до уеб страницата на Национална агенция за приходите и електронен автограф, да не приказваме, че когато се събира реколтата, е доста мъчно да се реши какъв брой тъкмо ще бъде набрано в избран ден ”, изясни за “24 часа ” изпълнителната директорка на “Лидл България ” Милена Драгийска.

Според нея спомагателна неустановеност основава и събитието, че нормално в един камион се транспортират разнообразни артикули, а съгласно разпоредбите данъчните имат право да задържат целия товар.

“А какво да вършим, в случай че вътре има и вносни артикули и лидерът не е българин? Той по какъв начин да разбере този номер подхожда ли на това, което вози, или нарушава разпоредбите? Създават се условия ние да не можем да си осъществим примерно обещанието през днешния ден да имаме промоция на прясна продукция и да поносим наказания от Комисията за отбрана на потребителите поради това. Пък и за вас като консуматор няма да е окей да прочетете в брошурата, че в понеделник можете да купите нещо на избрана цена, а в действителност въобще да не го намерите в магазина ”, сподели Драгийска.

Според търговците в този момент през зимата казусът към момента не е усетен, защото продукцията е от оранжерии.

През пролетта и през лятото обаче, когато би трябвало да се бърза с брането, всяко задържане на камион рискува да докара до утежняване на качеството на стоката.

“Предложихме на Национална агенция за приходите всеки от нас да учреди непрекъснато поръчителство примерно на стойност половин милион лв. и когато се стигне до нарушаване, данъчните да си удържат от тази сума. Те се съгласиха, че по този начин ще е по-удобно, но

би трябвало да получат позволение за това от финансовото министерство.

Все отново ние не можем да спрем комерсиалната активност по време на уикенда или когато се струпат няколко почивни дни ”, сподели за “24 часа ” финансовият шеф на “Кауфланд България ” Иван Георгиев.

От Национална агенция за приходите разясниха, че въпросът с даването на обща предварителна банкова гаранция, която да послужи при налагане на обезпечения при фискален надзор, фактически е бил обсъждан с бизнеса. “Това ще докара до облекчение и в това време няма да ощети бюджета. Целта е да не се постанова, както е сега, при положение на подхванати дейности да се внася поръчителство в брой или да се даде банкова гаранция за всеки случай поотделно. Но това изисква промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ”, споделиха от приходната организация.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР