Въвеждането на 4-дневна работна седмица набира популярност във все повече

...
Въвеждането на 4-дневна работна седмица набира популярност във все повече
Коментари Харесай

4-дневна работна седмица у нас? БГ работодател: Никога!

Въвеждането на 4-дневна работна седмица набира известност във от ден на ден страни и браншове в целия свят. Засега обаче у нас това мъчно би било наложено. Потвърждение дава и предприемачът Ивайло Пенчев в подкаста при Сашо Кадиев.

 

Успелият бизнесмен разяснява, че той в никакъв случай не би въвел подобен режим на работа за неговите чиновници. Той е основал скица на работа съгласно продуктивността на служителя – „ Ако работиш два пъти повече, ще получиш два пъти по-голяма заплата “. Ивайло Пенчев разяснява, че това е принцип на заработка и по този метод служителят е стимулиран да е по-продуктивен, тъй като ще вземе повече пари. Бизнесменът няма срещу въвеждането на по-кратка работна седмица, само че персонално той изрично в никакъв случай не би основал подобен режим на работа.

 

В международен мащаб моделът набира скорост. Единият принцип е 40-те работни часа да бъдат разпределени в четири дни, вместо в пет. Подобен способ още предходната година бе въведен в Белгия и към този момент дава отлични резултати. В Португалия даже страната дава помощ на работодатели, които създадат сходна промяна. В страната обаче моделът е малко по-различен. Запазва се същата заплата, срокът за осъществяване на задания се понижава, само че продуктивността и свършената работа също се резервират. Този режим е по-известен като 100%-80%-100%. С сходен модел опитват още във Англия, Исландия, ОАЕ и Южна Африка.

Автор: tik-tok

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР