Въвеждане на единно европейско законодателство и общ европейски орган, който

...
Въвеждане на единно европейско законодателство и общ европейски орган, който
Коментари Харесай

Манолова настоя за единен контрол в ЕС над добавките в храните

Въвеждане на единно европейско законодателство и общ европейски орган , който да реализира общ надзор и да следи за двойните стандарти при храните и потреблението на добавки. За това прикани националният омбудсман Мая Манолова по време на експертната конференция " Бъдеще в положително здраве за Европа: Здравословно хранене при децата ", проведена в границите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Институцията на омбудсмана упорства за европейска инструкция, която да забрани производството и предлагането на артикули с двойни стандарти.

Мая Манолова счита за неприемливо да има друго качество консуматори в границите на Европейския съюз . Тя акцентира, че здравословното хранене при децата и двойните стандарти при храните са тематики, несъмнено значими за всички европейски жители

Манолова напомни и личното изследване на институцията измежду български майки, които живеят в Берлин и Виена , което открива отклонения в съставките на детски храни, закупени от едни и същи търговски вериги - в Берлин, Виена и София.

Освен това омбудсманът открива и двоен стандарт при добавките в храните, така наречен е-та - оцветители, емулгатори, консерванти, подсладители, набухватели и други

" Според европейското законодателство - Регламент 1333/2008 година, в Европейския съюз са позволени и възможни в избрани количества 337 е-та, само че тяхната приложимост в другите страни-членки е друга. В някои страни те се използват по-често, в други по-рядко и в по-малки количества. Сред вероятните пояснения за това е, че една част от държавите-членки, до приемането на този правилник имат свое национално рестриктивно , във връзка с е-тата, законодателство и част от в този момент позволените е-та са били неразрешени за приложимост в тези европейски страни ", осведоми Манолова.

Мая Манолова акцентира, че тези порочни практики са безусловно неприемливи и нечестни, а аргументът, че са съобразени с националния усет и желания е безпочвен. " Как се преценя националният усет на 6-месечно бебе ", попита омбудсманът.

Заедно с Българската организация по сигурност на храните, Комисията за отбрана на потребителите, Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието, храните и горите, Министерство на стопанската система и българските евродепутати е подадена петиция в Европейския парламент. Предстои разискване и спор по казуса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР