Въведените държавни антикризисни мерки не допринесоха съществено за овладяване на

...
Въведените държавни антикризисни мерки не допринесоха съществено за овладяване на
Коментари Харесай

Пилешкото месо е поскъпнало с 43%, а хлябът с 30,3 на сто за една година

Въведените държавни антикризисни ограничения не способстваха значително за преодоляване на инфлацията, регистрират от КНСБ. Според тях не задоволително ефикасни се оказват антикризисните ограниченията от въвеждането 0% ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното, по този начин и отстъпка с 25 ст. на литър гориво.

Нашето експресно проучване в интервала 6-9 юли, сподели че действителното понижение е сред 2 и 6% на цените на хляба. Поевтиняването с 20% е единствено в огромните вериги, които не са налични са всички семейства, напомни Виолета Иванова, заместник-директор на Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) към КНСБ.

Всичко това води до поредно повишаване на цените, което директно кореспондира с повишаването на нужния приход за прехрана и повишаването на живота.

Само за храна и публично хранене са нужни 483,60 лева за работещ, а това е 38,2% от общия разход.

През последното тримесечие се регистрира при растеж при:

„ Хляб и зърнени храни “ - 11,6% на тримесечна база, на годишна - 30,3%

Хлебните произведения - 18,6% на тримесечна база, на годишна - 40%

Брашно - с 11,4%. Цената за кг нараства с към 40-50 ст. в съпоставяне със същия интервал на миналата година, като годишният растеж е 42%

„ Месо и месни артикули “ - тримесечният растеж е - 9,4%, на на годишна база - 20,4%

За година пилешко месо се е вдигнало с към 42,7%. Производителите от сектора предвиждат задържане на високите равнища и през идващите месеци под въздействие на инфлационните фактори и мощния напън на растящите разноски за фуражи и другите спомагателни запаси,отчитат още от КНСБ

Яйцата нарастват с 37,5% на годишна база, а на тримесечна с 6,5%

Мляко и млечни артикули бележат тримесечен растеж с 9,3%. А за година сирената се подвигат с към 2 - 3,20 лева, а при кашкавалите - с към 5 лева Годишният растеж доближава надлежно с 22,9 до 36,2%

„ Животински и растителни масла “ - за три месеца се подвигат със 7,9%, а за година с 43,9%

 Слънчогледовото олио се подвига с 5,3% за три месеца. В рамките на година нарастването е в диапазон 1,30 – 1,90 лева, и доближава растеж от 48,6%

Захар и захарни изделия - за три месеца са се вдигнали със 7,6%, а за година с 20,9%. На тримесечна база цената на захарта се е вдигнала с 17,3%. Увеличението е с повече от 45-60 ст. на годишна база (с към 40%)

Цените на услугите в заведения за публично хранене бележат растеж със 7,2% на тримесечна база. На годишна база темпът на повишаване общо за групата е с 28,1%. При „ Сладкарници/кафенета “ е с 13,3%, а при заведения за хранене с 6% за три месеца, а на годишна база е с към 30% и при двете групи

Групата на нехранителните артикули и услуги през последното тримесечие бележат също ускоряване с 3,1%, а на годишна база растеж от 15.6%. По-забележимо повишаване се следи при групите:

Групата „ Електроенергия, газообразни и други горива “ е с най-голям дял и съставлява 19,3% от общо разноските в групата. Нарастването на разноските е с 23% на годишна база, като този растеж се държи главно на повишаването на цената на природен газ с 2,5 пъти на годишна база, на дърва за горене с към 70%.

„ Жилищно обзавеждане и домашен уреди “ бележат тримесечен растеж с 4,8, а годишен с 12,5%. Само групата на мебели нараства с 19,8% на годишна база и с 9,7% на тримесечна.

Групата на „ Транспорт “ бележи растеж от 6,4% на тримесечна база, повишаването на годишна е с 32,6%. Само при групата „ Горивата и смазочните материали за ЛТС “ повишаването е с 12,3% на тримесечна база, и с 60,5% на годишна.

Групата на „ Здравеопазване “ отчита годишен растеж от 5,6%. Само медикаменти нарастват с 4,2% на годишна база. Нарастване се регистрира при медикаменти, които са всеобщо използвани, като: аспирини (ацетизал), аналгини, Бромхексин сироп в диапазон от 3 до 6%.

Наред с високите инфлационни нива, България заема първо място по растеж на индустриалното произвеждане, то е и 5 пъти по-голямо от това в Европейски Съюз, регистрират от КНСБ.

С 20,2% на годишна база се форсира растежа на производството. Преработващата индустрия пораства с 21,1% на годишна база, добивната индустрия с 18,5%, а енергетиката с 14,1%.

Износът на артикули от България за Европейски Съюз се усилва с 36,9% на годишна база, а растежът на строителството е от 5,8%.

" Всички тези индикатори, са индикации, че стопанската система се възвръща след Коронавирус пандемията и това дава опция на бизнеса да вдигне заплатите, тъй че да се увеличи потреблението на българските семейства.  Освен това, инфлация обезпечава спомагателни доходи за държавния бюджет, отвън гласуваните с актуализацията на бюджета от юли, при изискване, че растежът на Брутният вътрешен продукт продължи до края на годината. Новите доходи ще могат да се пренасочат към покачване на заплатите в бюджетния бранш и за обществени разноски ", безапелационни са от синдикатът.

КНСБ упорства за нарастване на минималната заплата с предстоящата втора актуализация на бюджета, която евентуално може да е дружно и с бюджетната процедура за 2023 година Това е извънредно значимо, поради растежа на цените и тежките зимни месеци, които предстоят, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той регистрира, че закъснялото нарастване на минималната заплата от 1 април е с 9,2% и се обезцени от растяща инфлация от 16,9%. Към юни, покупателната дарба на МРЗ действително понижава с 6,6% по отношение на същия интервал на предходната година. Това сложи пред съществени усложнения към 500 хиляди от наети лица на минималната работна заплата от повишаването на живота, освен това чувството за инфлация при тях е на по-високи равнища, заради повишаването на цените на артикули от първа нужда, които имат висок разходен дял в фамилния бюджет, сподели още той.

Според изчисленията на КНСБ минималната заплата е трябвало да бъде 760 лева още от 1 януари тази година, с цел да се приближи към 50% от междинната. Отчитайки високите равнища на инфлация, която ще продължи и през идващите месеци, като разследване от нарастване на цените на природния газ, енергоносителите и горивата, настояваме с втората актуализация на бюджета минималната заплата да бъде увеличена на 800 лева, безапелационен бе Димитров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР