Във вторник започна предсрочното гласуване в цяла Австралия за реформа,

...
Във вторник започна предсрочното гласуване в цяла Австралия за реформа,
Коментари Харесай

Започва предсрочно гласуване на референдума в Австралия за правата на коренното население

Във вторник стартира предварителното гласоподаване в цяла Австралия за промяна, която за първи път ще признае коренното население в конституцията от 1901 година

Предложението – което също би дало на хората от Първите народи правото да бъдат съветвани по отношение на политики, които ги засягат – има единствено поддръжка на малцинството, откакто падна в анкетите.

„ Ние се борим да запазим спомагателен пласт от бюрокрацията е отвън нашата конституция “, сподели 60-годишният деятел за „ не “ Дий Дючесн, когато стартира предварителното гласоподаване в Сидни.

Хората, които не са разполагаем да гласоподават в деня на референдума на 14 октомври, могат да изберат да гласоподават по-рано. < p> Избирателните секции бяха отворени във вторник в Нов Южен Уелс, Куинсланд, Южна Австралия и Австралийската столична територия. Те отвориха предходния ден в останалата част на страната.

Пред изборна секция в центъра на Сидни деятели на двете страни раздадоха брошури.

Поддръжник на предлагането да се даде на коренното население така наречен Глас беше написал „ да “ с тебешир върху тротоара.

„ Искам да разпозная нашите първи австралийци и ето по какъв начин те желаеха да бъдат разпознати. Мисля, че Гласът е доста просто нещо, което да поискате “, сподели Карън Уайът, 59-годишен доброволец за лагера „ да “.

Тревър Виенсън, 36-годишна здравна сестра, сподели пред Агенция Франс Прес, че ще гласоподава с „ не “.

„ За мен това е разделно, предизвиква повече проблеми, в сравнение с е належащо “, сподели той за референдума.

„ Защо да променяме нещо, което не е развалено? “

Библиотекарят Ясмин Тадич, 50, се надяваше, че ще има „ съществена вълна “ на поддръжка за вота с „ да “..

Тя сподели пред AFP: „ Време е да признаем най-дълго съществуващата просвета в света... би трябвало да прегърнем и ценим хората от първите народи на локалното население. “ Повече от два века след бялото заселване на Австралия, локалните хора към момента са доста по-склонни да умрат млади, да живеят в беднотия и да бъдат затворени.

Привържениците на конституционната корекция споделят, че вслушването в туземците и жителите на островите от Торесовия пролив би помогнало за изработването на работещи политики.

Противниците споделят, че в проекта липсват детайлности, основава ненужна администрация, отваря расово разделяне, дава специфични привилегии на коренното население и биха създали малко, с цел да подобрят ситуацията им.

Ако гласоподавателите би трябвало да избират единия или другия метод, скорошни изследвания демонстрират, че лагерът „ да “ е малко над 40 %, а страната „ не “ е близо 60 %.

Проучване на Guardian Essential, оповестено във вторник, демонстрира лек растеж за лагера на „ да “, само че страната на „ не “ остава водеща.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР