Във вторник вечерта Йозеф Венглош, най-голямата личност в историята на

...
Във вторник вечерта Йозеф Венглош, най-голямата личност в историята на
Коментари Харесай

Отиде си най-голямата легенда на словашкия футбол

Във вторник вечерта Йозеф Венглош, най-голямата персона в историята на словашкия футбол, си отиде от този свят, малко преди да навърши 85 години. Венглош е роден на 18 февруари 1936-а година в Ружомберок и играе главно в тима на Слован Братислава като полузащитник.

Личната му визитка е цялостна със забележителни обстоятелства - като помощник-треньор на Чехословакиязлатен орден на европейското състезание през 1976 година и бронзов орден на европейско състезание през 1980 година. Също по този начин е европейски първенец с тима до 23 години (1972 г.). Венглош се гордее с обстоятелството, че е първият треньор отвън Англия той управлява британския клуб в най-високото съревнование на Острова - Астън Вила през сезон 1990/91. Освен това е бил отпред на Селтик (Шотландия), Фенербахче (Турция), Спортинг Лисабон (Португалия), Ичихара ДЖЕФ Юнайтед (Япония), имаше достойнството и да стане селекционер на родната си Словакия, към този момент като самостоятелна страна след рухването на комунизма.

FIFA is very saddened to learn of the passing of Jozef Vengloš. Among his many achievements in the game was leading Czechoslovakia to the quarter-finals of the 1990 FIFA World Cup Italy. Our condolences are with his family and friends at this time. RIP.
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup)
С обичания си Слован (Братислава) съумява да прекърши превъзходството на прашките грандове и два пъти да вдигне шампионската купа на Чехословакия. Бил е ментор на тимове в Малайзия и Австралия, където отново печели титли. Пет пъти е бил канен да управлява Сборния тим на звездите на света в бенефисни и благотворителни мачове.Единственият треньор, който два пъти е класирал Чехословакия на Световно състезание, а когато не е бил на скамейката е член или началник на техническите комисии на УЕФА и ФИФА. Венглош е бил народен треньор освен в родината си, само че и на още Австралия, Малайзия и Оман.

Dr Jozef Venglos, the first manager from outside Britain or Ireland to take charge of a top-flight English team, has died aged 84.
— BBC Sport (@BBCSport)
Първият му прякор е Лоло, защото получава целувка от Джина Лолобриджида, когато като капитан на младежкия тим на Слован (Братислава) получава шампионската купа от мощния шампионат във Виареджо. Носител е на Диамантения медал на УЕФА и на Медала за заслуги към футбола на ФИФА. В последна сметка той става оракул вкъщи, в Словакия е разгласен за футболен треньор на 20 век. Той е член на Словашката футболна зала на славата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР