Във вторник в парламента ще се проведе дебатът по вота

...
Във вторник в парламента ще се проведе дебатът по вота
Коментари Харесай

Ще оцелее ли кабинетът Петков: Започва дебатът по вота на недоверие

Във вторник в Народното събрание ще се организира дебатът по вота на съмнение към кабинета на Кирил Петков, който бе импортиран от ГЕРБ и подсилен от Движение за права и свободи, " Възраждане " и някогашните съдружни сътрудници във властта от " ИТН ". Политическото напрежение ескалира предходната седмица, когато новото болшинство смъкна ръководителя на Народното събрание Никола Минчев от " Продължаваме промяната ", което отключи вълна от цивилен митинги в поддръжка на Минчев и на кабинета " Петков ".

Ако тази настройка се резервира, държавното управление ще падне още тази седмица. Гласуването на вота на съмнение ще е най-малко 24 часа след разискването му.

От съпротива са уверени, че вотът ще мине и държавното управление " Петков " ще си замине. Управляващите пък се надяват, че ще се намерят още няколко депутати, които да ги поддържат. Според конституцията при импортиран избор на съмнение опозицията би трябвало да съберат най-малко 121 гласа " за ". В момента опозицията има общо 125 народни представители, а Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и отцепниците от Има Такъв Народ са общо 115 души, само че това може и да се промени до гласуването.

Всъщност ръководещата коалиция няма потребност да търси болшинство в своя поддръжка, задоволително ще е няколко депутати да отсъстват или да гласоподават " въздържал се ", с цел да спасят кабинета. Междувременно новото болшинство в Народното събрание ГЕРБ-ДПС- " Възраждане " -ИТН ще се опита да задържи сегашните си народни представители и да не позволява нови отцепници.

Официалният претекст на ГЕРБ да изиска оставката на кабинета е за " неуспех във финансово икономическата политика ". ГЕРБ с избор на съмнение, само че го внесоха едвам откакто Слави Трифонов отдръпна партията си Има Такъв Народ от ръководството и държавното управление загуби парламентарното си болшинство.

В същото време спортният министър в оставка Радостин Василев и петима депутати от Има Такъв Народ се опълчиха на Трифонов и обявиха, че Има Такъв Народ Преди това пемиерът Кирил Петков публично прикани, да поддържа държавното управление на малцинството в този сериозен за България миг.

Освобождаването на беше " генерална подготовка " на ГЕРБ-ДПС- " Възраждане " -ИТН преди вота само че съмнение, само че незабавно по-късно се появи засечка. Ива Митева от Има Такъв Народ съобщи, че не като ръководител на Народното събрание и дефинира свалянето му от поста като неточност.

Преди отстраняването на Минчев. От ГЕРБ да вземем за пример обявиха, че всичко това не е поради личността на Минчев. Всички партии се съгласиха, че той е добър експерт и е управлявал събранието съответно. От Движение за права и свободи пък признаха, че крайната цел в действителност е събаряне на държавното управление. Йордан Цонев бе убеден, че кабинетът ще падне напълно скоро.

Гласуването против Минчев и образуването на новата коалиция в поддръжка на държавното управление, а на идната заран шести народен представител от Има Такъв Народ разгласи, че напуща партията и става самостоятелен. В прочувствено изявление от трибуната на Народното събрание Кирил Симеонов призна, че го е за свалянето на Минчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР