Във вторник световните фондови пазари се намират под натиск от

...
Във вторник световните фондови пазари се намират под натиск от
Коментари Харесай

Световните борси изтриха 4 трлн. долара от пазарната си стойност само в рамките на няколко дни на търговия



Във вторник международните фондови пазари се намират под напън от продажба за четвърти следващ ден на търговия, изтривайки близо 4 трлн. $ от тяхната рекордна пазарна стойност, достигната единствено седмица по-рано.

Основните тържища на Европа започнаха днешната търговия с намаления от над 3% след вчерашния трагичен срив на " Уолстрийт ", като огромна част от участниците на финансовите пазари се насочиха към обичайните при такива случаи " капиталови убежища " като златото, японската йена и бенчмарковите държавни облигации на страни като Съединени американски щати, Германия, Англия и Япония.

Последва отчасти намаляване на първичното напрежение предвид на сигналите за известна стабилизация на американските фондови фючърси, търгувани на отвън борсовата търговия. След като по-рано през днешния ден фючърсите на DJIA се сринаха с нови близо 850 пункта, следвайки спадът на показателя на сините чипове в понеделник с 4,6%, последва превръщане на отрицателна посока и те даже нарастнаха за малко с към 290 пункта преди да опитат стабилизация към равнището от 23 758 пункта, или непретенциозно намаляване в рамките на  деня от едвам 0,3%.

Това парира част от отрицателния старт на тържищата в Европа и по време на обедната търговия общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява с 1,92%, само че все пак е на път да завърши деня в най-ниски равнища от август 2017-а година насам.

Немският фондов показател DAX пък се намалява с 1,83%, френският CAC 40 - с 1,94%, а английският FTSE100 - с 1,82% до 10-месечно дъно, откакто и трите водещи европейски тържища във Франкфурт, Париж и Лондон стартираха деня със спадове от над 3 на 100.

Трусовете на международните пазари на акции доведоха до бягство на вложителите от рискови активи като акциите и стоковите фючърси, към " вложения - убежища " за каквито се смятат златото и останалите благородни метали, японската йена и държавните облигации.

Априлските фючърси на златото нарастват с 0,72% към 1346 $ за тройунция, на среброто - с 1,1% и на платината - с 0,46%. Трябва да се има поради, че опасенията за нарастващ инфлационен напън са в поддръжка за цените на благородните метали.

В същото време петролните фючърси, сходно на акциите, остават под напън от продажби, като тези на американския лек недопечен нефт се намаляват с 0,47% към 63,85 $ за барел, а на петрола вид брент - с 0,64% към 67,19 $ за барел.

Вчерашният срив на акциите на " Уолстрийт " способства за повишаване и на японската йена, ползваща се със статут на " валута - леговище " при съществени напрежения на финансовите пазари. По-рано през днешния ден доларът се намали за малко до 7-дневно дъно от 108,45 йени преди да опита стабилизация към 109,00 равнището, до момента в който еврото удари 4-седмични дъно от 133,98 йени, след което отскочи назад над 135,00 равнището.

Паниката на фондовите тържища обаче води до възобновяване на интереса за покупки на държавни облигации, защото те също се употребяват със статут на капиталово леговище. Това от своя страна способства за тяхното повишаване и респективно за понижаване на доходността им. Трябва да се има поради, че точно разпродажбите на американски дългови бумаги и мощното повишаване на тяхната рентабилност през последните дни на търговия беше значим катализатор за последвалият срив на пазарите на акции по целия свят.

Днес доходността на 10-годишните държани облигации на Съединени американски щати се търгува към 2,70%, откакто в понеделник доближи 4-годишен връх от 2,885%. Доходността на краткосрочните двегодишни американски бумаги се намалява към 2,03%, отстъпвайки от върха преди дни към 2,198%, а доходността а 30-годишните дълготрайни облигации се намалява към 3,01% от вчерашен дълголетен връх към 3,216%. Доходността на 10-годишните немски облигации пък се намалява към 0,674%, откакто в петък (2-ри февруари) доближи дълголетен връх от 0,771% (най-високо равнище от средата на 2015-а година).

Това ограничение на трагично покачващата се през последните дни рентабилност на американските и немските дългови бумаги може да помогне за известно намаляване на напрежението на пазарите на акции.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР