Във вторник Сенатът на Съединените щати (САЩ), където демократите имат

...
Във вторник Сенатът на Съединените щати (САЩ), където демократите имат
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ одобри финансова помощ за Украйна. Какво включва пакетът и кога ще бъде изпратен

Във вторник Сенатът на Съединените щати (САЩ) , където демократите имат болшинство, одобри законопроект на стойност над 95 милиарда $. В него е включена финансова помощ за Украйна , Израел и Тайван .

Членовете на горната камара на Конгреса утвърдиха документа със 70 гласа " за " и 29 " срещу ", като нужният предел за утвърждение е 60 гласа. Сред подкрепилите законопроекта бяха 22 републиканци.

Новината идва откакто преди седмица Републиканската партия за помощ за Израел и Украйна , който включваше и за стягането на ограниченията за сигурност на границата на Съединени американски щати с Мексико . Последното беше поискано от самите републиканци, които обаче се отхвърлиха от личното си предложение. Това се случи след обществени рецензии и напън от евентуалния претендент за президент на партията Доналд Тръмп.

Сега гласуването се състоя след шестчасов маратон от речи на републиканците, които са срещу помощта за Украйна, отбелязва Ройтерс.

" От години, а може би и от десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който има толкоз огромно влияние освен върху националната ни сигурност, освен върху сигурността на нашите съдружници, само че и върху сигурността на западната народна власт ", сподели водачът на болшинството в Сената Чък Шумър .

Сега законопроектът отива за разглеждане в следената от републиканците Камара на представителите. Нейният ръководител Майк Джонсън сподели още преди дни, че законопроектът е " мъртвороден ".

Американските медии разясняват, че вероятността пакетът да бъде утвърден е дребна.
Какво планува пакетът
Законопроектът планува даването на общо 61 милиарда $ за военна помощ за Киев. От месеци украинските управляващи предизвестяват за дефицит на оръжия при неналичието на спомагателна поддръжка от Вашингтон - нейният главен съдружник. Украйна се пази благодарение на Запада от съветската инвазия към този момент близо две години, откакто Русия нахлу на територията й.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски приветства резултата от гласуването в Сената.

" Американската помощ доближава справедливия мир в Украйна и възвръща световната непоклатимост, което способства както за сигурността на американците, по този начин и за целия свободен свят ", написа той в обществената мрежа Екс.

В пакета попадат още 14 милиарда $ за Израел за войната, която води против Хамас, както и 4,8 милиарда $ за защита за страни, които се намират близо до Китай , измежду които и Тайван .

Предвидени са и 9.15 милиарда $ за филантропично помощ за Газа, Западния Бряг, Израел, Украйна и други точки на военни спорове по света.

В продължение на месеци президентът на Съединени американски щати от Демократическата партия Джо Байдън упорства Конгресът да форсира помощта за Украйна, както и за партньорските страни на Съединени американски щати в Индо-тихоокеанския район. Той обаче се сблъсква със съпротивата на републиканците, изключително в Камарата на представителите.

Сега, преди законопроектът да бъде подписан от Байдън, той би трябвало да бъде утвърден от Камарата на представителите

Републиканците от дълго време упорстват законопроектът за външната помощ да включва ограничения за прекъсване на мигрантския поток по южната граница на страната.

Въпреки това двупартийното съглашение за границата с Мексико, което беше договаряно в продължение на месеци, в последна сметка не се хареса на множеството републиканци в Сената. Бившият президент - републиканецът Доналд Тръмп , който се кандидатира за нов президентски мандат, даде отрицателна оценка на тези съглашения.

Миналата седмица водачът на болшинството в Сената Чък Шумър отстрани от законопроекта наредбите за гранична сигурност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР