Във вторник се очаква бюджетната комисия да одобри на второ

...
Във вторник се очаква бюджетната комисия да одобри на второ
Коментари Харесай

Добра новина за ресторантьорите, за фитнесите не е ясно

Във вторник се чака бюджетната комисия да утвърди на второ четене опазване на ниската ставка на Данък добавена стойност от 9% за заведения за хранене до края на идната година.

Има огромна възможност ниската ставка да бъде непокътната и за фитнесите, като предложение за това е импортирано от депутати от ГЕРБ-СДС.  Мотивите им са поощряване на спортните действия измежду популацията.

Удължаването на облекчението за ресторантьорите бе препоръчано още от вносителя на законопроекта - Министерския съвет. Единствените, които са внесли предложение срещу това, са депутатите от Има Такъв Народ. Те желаят да се отхвърли препоръчаното от държавното управление удължение на ниската ставка за заведенията за хранене - до края на 2024 година, и нулевата за хляба и брашното - доникъде на 2024 г. 

Мнозинство

За опазване на 9% Данък добавена стойност за заведенията за хранене има образувано болшинство и то включва ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия  и " Възраждане “, сподели пред " “ шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Част от парламентарните групи оферират отпадане и на друга мярка за изсветляване на бизнеса - ресторантьорите да употребяват единствено програмен продукт, утвърден от Национална агенция за приходите. Срещу този текст на вносителя са внесли оферти депутати от " Възраждане “ и ГЕРБ-СДС. Депутати от ПП-ДБ пък са подготвени с опция - да има олекотена версия на записаните в Национална агенция за приходите софтуери, които да поддържат две функционалности - гарантиране на проследимост на продажбите посредством одитна диря и гарантиране на липса на опция продажбите да се записват, без да се издава фискален бон.

Имоти

Бюджетната комисия ще прегледа на второ четене и измененията в Закона за локалните налози и такси. Най-спорното изменение там е даването на опция данъчните оценки на парцелите да се усилват, в случай че пазарните стойности на недвижимостите порастват с повече от 20% за 2 година Спорен е и текстът на вносителя данъчните оценки да могат да се диверсифицират по обитаеми места, зони в тях и тип парцел. Срещу тези две оферти са се оповестили от Има Такъв Народ, " Възраждане “ и Движение за права и свободи, като от Движение за права и свободи са се стимулирали, че актуализацията на данъчните оценки би трябвало да стане поетапно, с цел да не се избегне доста еднократно нарастване на данъчната тежест за жителите и бизнеса.

Депутати от " Продължаваме промяната-Демократична България “ пък оферират да не се подава данъчна декларация при преустрояване и при смяна предназначението на съществуваща постройка или обект в постройка, както и при смяна на друго събитие, което има значение за установяване на налога, в случай че то се вписва в електронни регистри. Тази информация общините ще си я взимат по длъжностен път.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР